QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumavský park nebude lovit jeleny, nechá je volně žijícím vlkům

24.03.2018 11:36

Na území šumavského národního parku žije smečka divokých vlků, proto se Správa NP Šumava rozhodla, že nebude lovit jelení zvěř, ale nechá ji pro vlky. Čtěte podrobnosti.

NC Srni vlci_foto QAP_cz (19)

Území, kde pracovníci Správy NP Šumava nebudou od nové lovecké sezóny lovit, je větší než 7000 hektarů a je v přímém sousedství německého parku (Nationalpark Bayerischer Wald - NP Bavorský les). 

„Je to území, které je většinou bezzásahové, lov i doprava ulovené zvěře je tam velmi složitá a mnohde úplně nemožná. A také je to území, kde působí vlčí smečka. Ta regulaci zvěře z části zvládne místo nás," vysvětluje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Park chce tímto počinem i eliminovat útoky vlků na hospodářská zvířata. „Naším cílem je vytvořit dostatečně velké území, ve kterém bude mít smečka maximální klid, kde nebude mít loveckého konkurenta a bude tak mít dostatek potravy v pro vlka přirozeném prostředí. Slibujeme si od tohoto opatření i to, že bychom tak mohli minimalizovat útoky této smečky vlků na hospodářská zvířata, což ale pochopitelně úplně vyloučit rozhodně nemůžeme. Zejména, předpokládáme-li, že se početnost vlků bude na Šumavě dále zvyšovat," říká dále Pavel Hubený.

Území bez lovu už existuje v sousedním Národním parku Bavorský les, a tak vedení parku spolupracuje s bavorskými kolegy. Nyní přioravují novou koncepci přezimovacích obůrek pro jelení zvěř.

Lov má podle Správy NP Šumava zásadní funkci, a to regulaci početnosti jelení zvěře, která do loňského roku neměla přirozeného nepřítele. Kvůli tomu musela Správa každoročně navyšovat lov až na více než 1100 ulovených kusů jelení zvěře za poslední loveckou sezónu. Přezimovací obůrky zase měly zajistit to, že zvěř se s příchodem zimy a sněhu do nich stáhla, kde byla krmena a nezpůsobovala tak škody na lesních porostech.

FOTO ilustrační QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24