Tisícovka vodních skautů se sjíždí do Plzně

07.06.2012 18:28

Více než tisícovka vodních skautů z celého světa se sjíždí do Plzně. Čeká je tady už 7. ročník setkání Navigamus. Poznají centrum Plzně, připraven je pro ně bohatý program. I vy si můžete přijít třeba složit papírový parník na plzeňské náměstí.

Navigamus uplynulé ročníky (10)
Navigamus uplynulé ročníky (10)Navigamus uplynulé ročníkyNavigamus uplynulé ročníky (1)Navigamus uplynulé ročníky (2)Navigamus uplynulé ročníky (3)Navigamus uplynulé ročníky (4)Navigamus uplynulé ročníky (5)Navigamus uplynulé ročníky (6)Navigamus uplynulé ročníky (7)Navigamus uplynulé ročníky (8)Navigamus uplynulé ročníky (9)

Vodní skauti z celého světa se sjíždí do Plzně. Koná se tady totiž už 7. ročník tradičního setkání Navigamus. Co mají skauti na programu, jak se můžete zapojit i vy? Co je to vůbec skauting?

Navigamus je setkání vodních skautů právě nejen z České republiky a nejen dětí. Čeká se více než tisícovka lidí!.  "Očekáváme skauty také z Polska, Ukrajiny a dokonce i z Egypta," sdělil mluvčí skautů Jiří Kunc. "Do Plzně přijíždí už ve čtvrtek 7. června a čekají je čtyři dny bohatého programu, který se bude odehrávat většinou u Velkého rybníka na Ostende," dodal.

Hned ve čtvrtek mají skauti napilno. Celá akce se totiž odehrává v duchu plavby Titaniku, tak bezprostředně po zahájení čeká návštěvníky z celého světa vrchol čtvrtečního programu tedy ples Titaniku, v rámci kterého je připravený hudební doprovod a také velkolepá ohnivá show. To vše bude součástí zahajovacího večera.

Další program je plný rukodělných workshopů, kde si každý bude moci složit například origami, vyrobit lampion nebo omalovánky. "Kdo by se bál, že nemá šikovné ruce na kouzla s papírem, může zkusit tancování nebo žonglování," doplnil Kunc.

Účastníky také bude na "palubě Titaniku" vítat skutečný palubní důstojník, po dobu jejich pobytu na akci budou rozděleni do několika palub, podle toho jak si vedli v předprogramu. To ale není všechno - na účastníky budou mimo jiné také každé ráno čekat speciálně vydávané noviny Navigamu, budou se moci vyfotit s maskotem akce - ledním medvědem Jackem a podobně.

Přijedou nejen malí ale i oldskauti

Jestli si myslíte, že skauti jsou jen mezi dětmi, tak se mýlíte. Přijedou totiž už ti nejmenší od 6 let, ale také tzv ´oldskauti´. "To jsou ti nejstarší skauti a nebude jich málo," vysvětluje Jiří Kunc.

O organizaci se starají plzeňští skauti, kteří zajišťují jak technické zázemí akce, stravu, ubytování a další. "Bude to zhruba stovka dobrovolníků," upřesňuje mluvčí skautů. A není to tak jednoduché, připravit takovou akci. "Její příprava trvá skoro dva roky," upozornil Jiří Kunc.

Zapojte se také vy

Na plzeňském náměstí bude nejen pro skauty připraven program. Součástí toho programu je skládání parníčků. Jde o klasické papírové parníčky. "Každý, kdo nám složí papírový parníček, přispěje na chov medvědů v plzeňské ZOO. My totiž za každý parníček dáme určitou částu," vysvětluje Kunc.

Celá akce vyjde na více než milion korun a z části si ji skauti platí z účastnických příspěvků, něco dostanou od soukromých subjektů.

O skautech se více dozvíte zde.

Pokud chcete vidět i nějaké fotografie a zjistit víc, vyražte na výstavu Sto let se šátkem kolem krku, která je v mázhausu radnice v Plzni.

foto: www.navigamus.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24