QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Točna trolejbusů v Černicích se bude stěhovat. Vznikne nová silnice

18.12.2015 8:42

Obratiště trolejbusů v plzeňských Černicích, které mistním už "pije krev", se bude stěhovat. Trasa trolejbusů k obchodnímu centru se zkrátí o kilometr. Čtěte podrobnosti.

IMG_6695

Lidem, kteří bydlí v okolí současného obratiště trolejbusů v plzeňských Černicích, se blýská na lepší časy. Město chystá přesun točny do prostoru v odlehlé části od obytné zóny. Zároveň s vybuduje nová silnice, která propojí komunikace K Cihelnám a V Hliníku. Trasa trolejbusů se zkrátí zhruba o kilometr.

Současné obratiště, které je v podstatě v plně obydlené části, lidem znepříjemňuje život. Navíc technicky už nevyhovuje. "Stávající trolejbusové obratiště při křižovatce ulic k Cihelnám a Na Vápenicích dnes slouží jako nácestná konečná stanice pro část trolejbusových linek číslo 10 a 13 ukončených v Černicích. Druhá část spojů pokračuje dále až k obchodnímu centru Olympia. Stávající obratiště umístěné v prostoru návsi, je prostorově velmi omezené, což negativně ovlivňuje i jeho dopravně technické parametry,“ přiblížil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. "Stávající obratiště vybudované provizorně ještě za socialismu rozhodně nenaplňuje obvyklé provozní požadavky a negativně ovlivňuje obytné domy umístěné v jeho těsné blízkosti,“ doplnil Petr Náhlík.

Město teď nově schválilo Studii Černice – obratiště MHD, která se stane podkladem pro další majetkovou a projektovou přípravu stavby.

Stavba obratiště a nové komunikace vyjde na 11 milionů, nutná výstavba měnírny pro trolejbusové linky na skoro 62 milionů...

Samotnému přesunu obratiště bude ovšem předcházet už na jaře stavba měnírny proudu. Ta byla pro další rozvoj provozu trolejbusů nutná. Stavba vyjde na bezmála 62 milionů.

"V roce 2015 byla vystoutěžena stavba měnírny elektrického proudu, kdy se střídavý proud mění na stejnosměrný, je to dodávka proudu do trolejí. Když tato měnírna nebyla, nebylo možné prodloužit trolejbusovou linku ani o metr, protože chyběla kapacita. Tím, že se měnírna postaví na jaře příštího roku, bylo možné zabývat se dalším rozvojem obsluhy Černic a nákupního centra. Proto nechalo město zpracovat studii na nové obratiště," vysvětluje náměstek primátora.

V souvislosti se stavbou nového obratiště na okraji obytné zóny v Černicích vznikne i nová silnice, která bude spojovat ulice K Cihelnám a V Hliníku. Ta zkrátí trasu trolejbusů o zhruba kilometr. "Pokud by se nám v příštím volebním období podařilo realizovat tuto stavbu, tak každý vůz najede o kilometr méně, čímž se sníží provozní náklady," dodává Petr Náhlík.

Samotné vybudování obratiště, s ním spojené komunikace, osvětlení a další úpravy vyjdou na 11 milionů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24