QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tramvaje na Borská pole by mohly jezdit na konci roku 2020

04.08.2018 13:52

Práce na tramvajové trati na Borská pole by mohly začít co nejrříve. Zastupitelstvo dalo zelenou, smlouva je před podpisem. Poprvé by tramvaj na tuto trať mohla vyjet za 2,5 roku.

Kolaps tramvajové dopravy_QAP foto (3)

Jak jsme vás informovali čtvteční zastupitelstvo se dohodlo, že město podepíše smlouvu na realizaci tramvajové tratě na Borská pole. Byla to sice přetahovaná o zodpovědnosti, nicméně stavba má zelenou. (Více najdete v článku: Při zastupitelstvu o tramvajové trati se rozjela diskuse o zodpovědnosti)

Nová trať na Borská pole bude dlouhá 1,3 kilometru, povede od křižovatky Klatovská – Kaplířova – U Borského parku po ulici U Letiště, a to včetně přemostění silnice I/27. Vybudován bude i nový terminál MHD v Dobřanské ulici i další práce. Na trati by měly být tři zastávky - u úřadu práce, před přemostěním silnice I/27 a na konečné.

„Kromě trati a nového terminálu v Dobřanské ulici je součástí projektu také odstranění napojení trati do původní tramvajové smyčky v ulici U Borského parku, přestavba světelně řízené křižovatky Klatovská – Kaplířova – U Borského parku, přestavba křižovatky Kaplířova – Dobřanská na okružní křižovatku, nové parkoviště v prostoru bývalých kasáren a další stavební úpravy vyplývající z nové dispozice ulic Klatovská třída, U Borského parku, Kaplířova, Dobřanská a U Letiště,“ přiblížil Pavel Grisník, vedoucí magistrátního odboru investic, který má za město projekt na starost.

Na Borská pole zatím jezdí jen autobusy a jedna linka trolejbusu. V pracovní dny mezi 5. a 21. hodinou je počet přepravených jen v jednom směru 6300 osob.

Stavbu zrealizuje dodavatelské konsorcium slovenských společností TSS GRADE a. s. a Doprastav a. s. a české společností Doprastav CZ, spol. s r. o.. Vysoutěžná cena zakátky je 479,8 milionu korun bez DPH. Před tím město dalo zhruba 170 milion do získání pozemků.

Nabídku do zadávacího řízení podalo pět firem. Ta vítězná byla nejlevnější, zhruba o 16,3 milionu korun, než byl městem stanovený limit. „Smlouvu chceme podepsat co nejdříve, také předat staveniště, aby se mohlo začít pracovat koncem srpna či začátkem září. Akce potrvá dvě stavební sezony, v roce 2020 by mělo být hotovo,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Městu se na akci podařilo získat dotace z Operačního programu Doprava ITI a z Integrovaného regionálního operačního programu. Dotace pokryje 60 % nákladů.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24