QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Uzavírka Mikulášské spustí kolaps na několika místech

16.01.2017 13:01

Přesně za týden se uzavře silniční tah u hlavního nádraží v Plzni. Řidiči by se tak měli připravit na obří problémy hned na několika místech! Kde se čeká největší nápor?

Obrázek2

Úplná uzavírka Mikulášské ulice u hlavného nádraží v Plzni odstartuje v pondělí 23. ledna. Od tohoto data projedou lokalitou jen tramvaje. Uzavírka je plánovaná až do září příštího roku.

Řidiči tak budou muset hned od začátku příštího týdne počítat s uzavírkou. Oficiálně bude objížďka značená obousměrně ulicemi Nepomucká – K Dráze – U Seřadiště – Koterovská – Částkova – Lobezská – U Prazdroje – Tyršova. Už s předstihem je jasné, že uzavření hlavního tahu na Slovany přinese obrovské problémy v dopravě i na dalších místech, kterými se budou řidiči snažit lokalitu objet.

"Kvůli uzavírce lze očekávat dopravní komplikace i na objízdných trasách, které budou muset absorbovat zvýšený počet automobilů. Bude se jednat především o ulice Koterovská, Lobezská, Malostranská, Zborovská, Doudlevecká a Samaritská. Jako nejkritičtější se nyní, před zahájením stavebních prací, jeví světelná křižovatka Lobezská, U Prazdroje, kudy povede oficiální objízdná trasa, a křižovatka Doudlevecká, U Trati," upozorňuje mluvčí města Eva Barborková.

První dny uzavírky budou kritické! Řidiči bývají novými uzavírkami zaskočení...

Nejspíš nejhorší budou první dny uzavírky. To se očekává složitá situace přímo na křižovatce Americká - Sirková - Šumavská a také z druhé strany od Slovan na Mikulášské. Řada řidičů totiž zjisti uzavírku až ve chvíli, kdy k ní dorazí.

V souvislosti se spuštěním omezení by měli počítat s problémy také cestující MHD. Trolejbusy i autobusy budou také jezdit po objízdných trasách (více zde) a vzhledem k očekávaným problémům budou nejspíš i spoje veřejné dopravy nabírat zpoždění.

V rámci stavby dojde na modernizaci mostů u nádraží, rekonstrukcí projde samotná Mikulášská ulice, oprav se dočká i nástupiště, vznikne také nový podchod s napojením na nový autobusový terminál. O tyto stavby se postará Správa železniční a dopravní cesty. Město Plzeň obří akci využije k rozšíření a zahloubení Mikulášské ulice pod železničními mosty.

"Tím dojde k zajištění požadované podjezdné výšky pod mosty a k zlepšení šířkového uspořádání jízdních pruhů a chodníků,“ vysvětlil David Malán z Odboru investic Magistrátu města Plzně.

Mikulášská se tak pod mosty rozšíří směrem na Slovany. Pod mostem blíž k Americké budou tři jízdní pruhy, jeden z nich bude sloužit pro odbočené vlevo k nádraží. Pod druhým mostem pak budou směrem z centra dva jízdní pruhy, jeden z nich bude pro odbočení vpravo km mostu Milénia. "Nové mosty rovněž umožní vybudovat samostatnou cyklostezku podél chodníku ve směru z centra na Slovany. Město Plzeň se na této stavbě bude podílet částkou zhruba 82,3 milionu korun včetně DPH," dodává mluvčí magistrátu.

Zdroj vizualizace: SUDOP Praha a.s.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24