QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V hotelu na Šumavě zemřel muž, zasahovala horská služba i vrtulník

16.06.2018 9:22

Záchranáři zasahovali u seniora, který zkolaboval ve wellnes hotelu na Špičáku. Na místo byl povolán i vrtulník LZS, i přes veškerou snahu se muže nepodařilo zachránit.

foto QAP CZ

Třiaosmdesátiletý muž v pátek večer před dvacátou hodinou zkolaboval ve wellness části hotelu Horizont na Špičáku.

„Na místě jsem byl velice rychle a když jsem se dostal do suterénní části hotelu, kde se nachází wellness, viděl jsem, že kolem muže už jsou další lidé a snaží se mu pomoci nepřímou masáží srdce,“ uvedl Ladislav Vybíral z Horské služby Šumava, který si ihned pacienta převzal a pokračoval v masáži.

Následně přijela i Rychlá zdravotnická pomoc ze Železné Rudy. "Ti přijeli vzápětí a pak jsme pánovi nasadili i automatický externí defibrilátor, který doporučil postupně pět výbojů. Mezitím dispečink linky 155 Plzeňského kraje vyslal k hotelu i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní,“ popisuje dále pokus o záchranu Ladislav Vybíral.

Resuscitace pokračovala i po příletu vrtulníku, kdy si pacienta převzala lékařka LZS. „Záchranáři mu nasadili i přístroj Lucas, který sám automaticky provádí nepřímou masáž srdce. Všechny pokusy se ale ukázaly nakonec jako marné. Lékařka byla kolem půl deváté nucena konstatovat smrt,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské Šumava.

Horská služba vzhledem k dojezdovému času zasahuje nejen v terénu, ale právě i u takových případů.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24