QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzeňském kraji platí smogová situace, zatím do odvolání

20.01.2017 8:51     20.01.2017 9:18

Meteorlogové ČHMÚ vyhlásili pro Plzeňský kraj výstrahu kvůli smogu. Limity jsou překročené v Plzni na dvou místech. Situace se ale podle všeho zlepšovat nebude.

DSC05378

Smogovou situaci vyhlásil ČHMÚ pro Plzeňský kraj oficiálně v pátek po páté hodině ranní, kdy byly překročeny limity pro polétavý prach. V Plzni je nejhorší situace na Doubravce a na Slovanech. Výhled navíc příliš dobré nejsou.

"Ze čtyř měřicích stanic v Plzni byly limity překročené na dvou z nich, na Doubravce a na Slovanech," potvrzuje Martin Adamovský z plzeňské pobočky ČHMÚ.

Smogová situace zatím platí do odvolání. "Výhledově výstraha zrušená nebude. V příštích dnech se totiž očekává inverzní charakter počasí," dodává Martin Adamovský s tím, že za poslední hodinu už hodnoty sice stagnovaly, situace ale lepší není.

Podle aktuální mapy ČHMÚ ohledně stavu ovzduší nejsou podmínky v Plzni dobré ani na Lochotíně nebo například v Liticích. Odborníci v souvislosti se smogem doporučují zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, pro seniory a malé děti.

"Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu. Přispějete tak ke zlepšení momentální špatné kvality ovzduší," dodává René Zeithaml z krajského úřadu Plzeňského kraje.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24