QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se bude vyhánět zima. Tradiční průvod projde z Vinic do centra města

20.02.2017 10:27

Masopusty a akce spojené s vyháněním zimy jsou v plném proudu. V tomto týdnu dojde i na Plzeň. Tradiční průvod se vydá z Vinic přes zoo až na náměstí.

DSC_1656 (1024x681)

Letošní Vyhánění zimy z plzeňské kotliny je naplánované na neděli 26. února. Maškarní průvod bude mít před sebou poměrně úctyhodnou trasu.

Průvod vyjde v neděli ve 14 hodin od 7. základní školy na Vinicích, projde přes statek Lüftnerka v zoo, přes Kilometrovku až před plzeňskou radnici. V rámci průvodu budou mít účastníci vstup do zoo samozřejmě zdarma.

Vyhánění zimy bude mít i svůj tradiční program. "První zastávkou maškarního průvodu a přihlížejících s připomenutím masopustních tradic – především setnutím hlavy línému kohoutovi, který ráno pozdě kokrhá – bude cca ve 14:30 statek Lüftnerka. V tvrdém souboji zde poměří síly Zimomilci s Jaromilci. Dosud vždy přesvědčivě zvítězili ti druzí. U Kalikovského mlýna pronese kolem 15:30 Jaromil VIII. svoji hlavní řeč a vyhlásí a odmění nejvtipnější masky. Zejména zde však vzplane a pro jistotu bude ještě utopen symbol zimy – Morana," lákají organizátoři.

Vrcholem pak bude veselice před plzeňskou radnicí, která odstartuje zhruba v 16 hodin. Tam bude zima definitivně spoutána, uložena do rakve a odnesena do městské šatlavy. Odpoledne pak uzavře soutěž v pojídání masopustních koblih nazvaná Plzeňský koblížek.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24