Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Zrušit ohňostroje je dobrý nápad, říkají ochránci přírody

29.12.2023 15:15

Ochránci přírody uvítali výzvu ministra Rakušana zrušit z pietních důvodů novoroční ohňostroje. A jak na výzvu reagovalo vedení obcí v Plzeňském kraji? Čtětě v článku.

První Novoroční ohňostroj na náměstí Republiky v Plzni.

Ministr vnitra Vít Rakušan vyzval obce a města, aby byly z pietních důvodů ohňostroje plánované na přelomu roku zrušeny. „Výstřely a výbuchy zábavní pyrotechniky by z našeho života měly zmizet úplně, nikoliv jen nyní a nikoliv jen z pietních důvodů,“ uvádí Český svaz ochránců přírody (ČSOP), který koordinuje Národní síť záchranných stanic.

Dle ochránců přírody někteří reagují tak, že ohňostroje odloží na dobu, kdy pietní důvody pominou, například na jaro. Český svaz ochránců přírody (ČSOP), který koordinuje Národní síť záchranných stanic, před tím varuje: „Na jaře a v létě způsobí odpalování ohňostrojů volně žijícím zvířatům násobně větší škody než odpalování v zimních měsících. Plašit takovýmto způsobem zvířata v době péče o mláďata je barbarské a na hraně zákona.“

Důsledky používání pyrotechniky byly tisíckrát popsány. Záchranné stanice mají při a po oslavách příchodu nového roku plné ruce práce. „V důsledku pár minut lidské zábavy tisíce zvířat zahynou a několik desítek zraněných přijmou záchranné stanice,“ uvádí ochránci přírody.

Používání pyrotechniky je téma, které dlouhodobě rozděluje společnost. Někteří si bez petard a ohňostrojů silvestrovské oslavy nedokáží představit, jiní jsou zásadně proti. Odlišně reagovalo i vedení jednotlivých měst a obcí v Plzeňském kraji na výzvu ministra Rakušana.

V Plzni ohňostroj bude. Starosta centrálního obvodu označil výzvu ministra vnitra jako populismus. Psali jsme ZDE. Oslavy se budou konat například i v Klatovech.

Některé obce vyzývají své občany ke zdrženlivosti v používání pyrotechniky. „Vážení spoluobčané, v návaznosti na výzvu ministra vnitra ČR Víta Rakušana vás i já prosím, abyste v nadcházejících posledních dnech roku upustili od užití domácí zábavné pyrotechniky. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v této době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Dalším důvodem je i ohled na domácí zvířata, která hluk a rány, doprovázející poslední den (resp. noc) v roce, zbytečně stresují. Oslavit příchod nového roku lze přece i bez petard, dělobuchů a rachejtlí. Děkuji a přeji vám, ať je pro vás a vaše blízké nový rok 2024 úspěšný, klidný a radostný,“ uvedl Dušan Duchek, starosta obce Zbůch.

Některá města zrušila oslavy úplně. „Naše město se k této výzvě připojuje a chceme vás informovat, že plánovaný ohňostroj 1. ledna 2024 se neuskuteční. Věříme, že i bez ohňostroje můžeme společně přivítat nový rok v duchu klidu a radosti,“ uvádí město Hrádek na Rokycansku.

Ohňostroj nebude ani v Horní Bříze nebo Třemošné u Plzně. „Na základě souhlasu Rady města s výzvou pana ministra vnitra, který se obrátil dopisem na všechny starosty obcí s prosbou zrušení ohňostrojů na letošního Silvestra a Nový rok a zároveň omezování zábavní pyrotechniky z důvodů událostí před letošními Vánocemi, se ve Třemošné letošní ohňostroj ruší,“ uvedlo vedení města Třemošná.

Rozhodnutí starostů a starostek obcí vyvolává na sociálních sítích diskuse. „Ohňostroj vnímám jako přežitek již dlouhodobě a v souvislosti s událostmi před Vánoci na FF UK, mě zaráží, že město ještě ohňostroj pořádá,“ reaguje jedna z diskutujících na sociálních sítích. „A kdo si splete střelbu z pistole s ohňostrojem? Všechno zakázat, nic se nesmí, vrátíme se 30 let zpátky,“ reagují ostatní. „Když se Vám ohňostroje nelíbí, tak na ně nechoďte. To, že někdo v Praze postřílel lidi, tak to nemá s pořádáním ohňostrojů nic, ale lautr nic společného.“

Foto ilustrační QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT