QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Veteráni projedou Plzní v rámci Ride of Freedom!

30.04.2016 16:18

Slavnosti svobody v Plzni také v letošním roce poctí svoji účastí veteráni druhé světové války. Na džípech projedou městem přesně za týden, v sobotu 7. května. Čtěte podrobnosti.

DSC05561

Slavnosti svobody v Plzni budou i letos patřit z velké části veteránům druhé světové války. Do západočeské metropole dorazí i známé "tváře" jako Earl Ingram, Robert Gilbert nebo George Thompson. Na džípech projedou Plzní z náměstí Republiky na Boleveckou náves a do Lobez.

Kolona dvou desítek džípů za doprovodu vojenské historické techniky ponese název Ride of Freedom a uskuteční se v sobotu 7. května. Lidé tak budou moct na několika místech v Plzni pozdravit nejvzácnější hosty oslav osvobození, mezi nimiž nebudou chybět například Earl Ingram, Robert Gilbert nebo George Thompson.

"Ride of Freedom bude vyjíždět z náměstí Republiky v 15:30 hodin, a to směrem na Boleveckou náves. Tam se uskuteční setkání s veterány, na statku U Matoušů, kde na návštěvníky dýchne atmosféra května 1945. Klub vojenské historie Tommy and Yankee se tam ve svém programu nazvaném Plzeň 1945 pokusí vtáhnout do historie každého z příchozích, ukáže soužití Plzeňanů s Američany v době osvobození. V Bolevci veteráni budou do 16:20 hodin, poté kolona přejede do Lobez, konkrétně do areálu armádního střeleckého stadionu, kde se uskuteční od 17 hodin vzpomínka na padlé a u tamní pamětní desky, připomínající plzeňské oběti heydrichiády, budou položeny květiny. I v Lobzích se mohou lidé potkat s osvoboditeli," popisuje průběh jízdy mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Na Klatovské třídě budou moct návštěvníci oslav pozdravit veterány kolem 18. hodiny na Masarykově náměstí, kudy se budou z Lobez vracet na náměstí Republiky. Právě tam pak proběhne hlavní večerní program Slavností svobody. "Od 19:45 pak zahraje skupina Taxmeni a od 21:10 hodiny zazpívá Marta Kubišová v doprovodu hudební skupiny Petra Maláska. Sobotní program bude pokračovat od 22:00 velkou elektroswingovou párty v kulturním domě Peklo," dodává mluvčí magistrátu.

Město Plzeň má zatím potvrzenu účast šesti belgických a sedmi amerických veteránů, přičemž dva z veteránů budou v Plzni vůbec poprvé od doby, kdy tu byli jako mladí kluci a západočeské metropoli přinesli svobodu. Účast potvrdil také vnuk generála Pattona George Patton Waters a syn plukovníka Nobleho Charles Noble.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24