QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vítr zaměstnal hasiče i energetiky! Starý Plzenec i okolí bylo bez proudu

09.02.2016 9:11     09.02.2016 10:47

Hasiči zasahovali u potrhaných střech i popadaných stromů. Silný vítr odstavil hned několik oblastí od proudu. V Horažďovicích přišli hasiči o střechu nad hlavou.

FOTO_Pavel Němeček

Silný vítr, před kterým varovali meteorologové, se v pondělí v podvečer a někde i během noci přehnal regionem. Největší problémy způsobil v souvislosti s dodávkou elektřiny. Poruchy se hromadily zejména na jižním Plzeňsku, kde byl například Starý Plzenec prakticky bez proudu několik hodin.

Silný vítr dělal místy v regionu problémy už během pondělního odpoledne. Na Šumavě dokonce padlý strom přerušil provoz na trati Plzeň - Železná Ruda v úseku mezi Nýrskem a Zelenou lhotou (více zde). Už v průběhu odpoledne museli také hasiči na několika místech odstraňovat popadané stromy.

Situace se zhoršila v podvečer, kdy se počasí podepsalo i na dodávkách elekřiny. Kvůli poruchám byl v podstatě bez proudu na několik hodin Starý Plzenec i okolí. "Vlivem počasí a silného větru docházelo k poruchám na vývodu ze Starého Plzence a dál. Jednalo se postupně o několik výpadků, kdy se dodávku podařilo obnovit, nicméně následovaly další poruchy," řekla mluvčí ČEZ pro region Michaela Jirovcová.

Zvýšená poruchovost byla hlášená z celého regionu. "Největší poruchovost byla zaznamenána na Klatovsku," dodává Michaela Jirovcová s tím, že v současné době už by všechny opravy měly být u konce.

Hasiči hlásí nejvíc zásahů z Klatovska. Hasičům v Horažďovicích vítr dokonce sebral střechu...

hasiči od odpoledne do půlnoci vyjeli v rámci Plzeňského kraje ke skoro padesátce událostí. Nejvíc se jednalo o popadané stromy, ale o uvloněné nebo potrhané střechy. "V Plzni a nejbližším okolí hasiči ve třech případech uklízeli z vozovek padlé stromy, na Doubravce a Bolevci zajišťovali větrem uvolněné střešní plechy a ve Skvrňanech vítr utrhl světlík. Na Domažlicku hasiči vyjížděli celkem devětkrát odstranit ze silnic padlé stromy, všechny tyto události se obešly bez zranění a beze škod," popisuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Na Jižním Plzeňsku hasiči zasahovali celkem desetkrát. Kvůli nakloněným stromům musela být uzavřená silnice mezi Merklínem a Ptetínem. Nejhůř dopadlo i z pohledu hasičů Klatovsko.

"Vyjeli celkem sedmnáctkrát. Na patnácti místech ze silnic odklízeli vyvrácené stromy, v Klatovech zajišťovali uvolněný plech ba střeše, který se zachytil v držácích satelitních antén a v Horažďovicích silný vítr strhl střechu hasičům. Polovina střechy zůstala viset na budově stanice a druhá padla na komunikaci. Hasiči v tu dobu nebyli na základně, vrátili se až po uhašení požáru domu ve Žďáru. Na pomoc svým kolegům kromě místní jednotky SDH přijeli hasiči z Klatov," dodává mluvčí s tím, že hasiči dorazili do Horažďovic i s výškovou technikou. Na stanici se po odklízení následků rozjela alespoň provizorní oprava.

8.2.2016 střecha Horažďovice

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24