QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vrtulník zasahoval u vážných úrazů! Na Špičáku i u Manětína

23.09.2017 16:36

Vrtulník letecké záchranky musel během soboty zasahovat hned dvakrát u vážných úrazů. Na Šumavě se vážně poranil biker, u Manětína se zřítil horolezec ze skály.

IMG_8685

Na Špičák vyslala záchranka vrtunlík odpoledne po tom, co sjezd v areálu na Špičáku nezvládl 31letý cyklista z Německa.

K nehodě došlo krátce před půl druhou, na místě však byli jen němečtí kamarádi zraněného. "Ti prý vůbec nevěděli, co mají dělat a koho zavolat. Naštěstí k nehodě dojel český cyklista, který okamžitě požádal o pomoc nás,“ uvedl k okolnostem výjezdu Štěpán Pospíchal, dispečer Horské služby Šumava. Proto ihned sám vyrazil k nehodě v těžkém terénním automobilu, protože ta se stala v těžko přístupné lokalitě. Zároveň povolal i další záchranáře šumavské HS.

"Jakmile jsme dorazili ke zraněnému, zjistili jsme, že je při vědomí a komunikuje. Vzhledem k tomu, jak popsal svůj stav, měli jsme podezření na poranění páteře a tak jsme ihned kontaktovali dispečink Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje,“ uvedl Pavel Aubrecht, další zasahující člen HS Šumava. Záchranáři poté zraněného umístili do vakuové matrace, a protože si stěžoval na brnění v dlaních, nasadili mu i krční límec.

"Poté jsme muže velmi šetrně a pomalu, abychom maximálně zmírnili bolest, převezli autem na Špičácké sedlo. Zde si ho převzala posádka sanitky a přivolaný lékař,“ doplnil Štěpán Pospíchal. Vůz ZZS pak zraněného dopravil k domu Horské služby. Zde přistál vrtulník Letecké záchranné služby AČR z Plzně-Líní. V něm byl nakonec Němec transportován na traumacentrum plzeňské Fakultní nemocnice.

Vrtulník musel letět odpoledne i na Plzeňsko, kde se vážně zranil po pádu ze skály horolezec. K události došlo nedaleko Manětína. "Muže, ročník 1961, byl po pádu ze zhruba osmi metrů přepraven na emergency Fakultní nemocnice Plzeň s podezřením na úraz páteře," doplnil mluvčí záchanky Martin Brejcha.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24