Výběh s jeleny na Kvildě zůstává uzavřený! Osud "otrlého" jelena není jasný

23.02.2018 8:01

Výběh s jeleny na Horské Kvildě na Šumavě zůstane uzavřený až do 10. března. Před několika dny tam jelen napadl jednoho z návštěvníků. Osud zvířete není jasný...

npsumava_jelen1

Správa parku se rozhodla pro uzavření po incidentu, který se odehrál na začátku února. Jeden z jelenů tam zranil návštěvníka. Zvíře je jedním z celkem třináctihlavého stáda. S lidmi se ovšem "zkamarádil" mnohem víc než ostatní. 

"Důvodem uzavření výběhu je problematické chování jednoho jelena, který před lidmi ztratil veškerou plachost a dochází k stále častějším a nebezpečnějším kontaktům mezi tímto zvířetem a návštěvníky," potvrdil mluvčí národního parku Jan Dvořák s tím, že výběh s rysy a budova Návštěvnického centra jsou i nadále v provozu.

Nyní se řeší hlavně další osud jelena, který se pro mnohé návštěvníky ovšem stal velkým miláčkem a nechával se i hladit. "Toto zvíře nemůže pro svoji nebezpečnost již déle zůstat ve volně přístupném výběhu NC Kvilda. Správa NP Šumava od incidentu, který se odehrál 4. února a kdy došlo ke zranění návštěvníka, výběh okamžitě uzavřela a nyní prověřuje všechny možnosti, jak s nebezpečným zvířetem naložit. Například umístění jelena do jiného zařízení Správy NP Šumava, jiného subjektu nebo prodej. Jednou z nich je také usmrcení. S touto variantou Správa stále pracuje jako s tou poslední ze všech možných," dodává Jan Dvořák.

V souvislosti s aktuální situací a nedávným případem napadení správa parku navíc nabádá návštěvníky všech center a výběhů, aby maximálně dbali pokynů zaměstnanců správy a hlavně se řádně seznámili s bezpečnostními pravidly jednotlivých zařízení.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24