QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výběh s vlky v Srní na Šumavě stojí za návštěvu i v zimě - FOTKY

31.12.2017 9:50

V zimě máte možná ještě větší šanci pozorovat vlky v tříhektarovém výběhu v návstěvnickém centru na Srní na Šumavě. Podívejte se na aktuální fotky z NC Srní.

NC Srni vlci_foto QAP_cz (17)
NC Srni vlci_foto QAP_cz (18)NC Srni vlci_foto QAP_cz (1)NC Srni vlci_foto QAP_cz (2)NC Srni vlci_foto QAP_cz (3)NC Srni vlci_foto QAP_cz (4)NC Srni vlci_foto QAP_cz (5)NC Srni vlci_foto QAP_cz (6)NC Srni vlci_foto QAP_cz (7)NC Srni vlci_foto QAP_cz (8)NC Srni vlci_foto QAP_cz (9)NC Srni vlci_foto QAP_cz (10)NC Srni vlci_foto QAP_cz (11)NC Srni vlci_foto QAP_cz (12)NC Srni vlci_foto QAP_cz (13)NC Srni vlci_foto QAP_cz (14)NC Srni vlci_foto QAP_cz (15)NC Srni vlci_foto QAP_cz (16)NC Srni vlci_foto QAP_cz (17)NC Srni vlci_foto QAP_cz (19)NC Srni vlci_foto QAP_cz (20)NC Srni vlci_foto QAP_cz (22)NC Srni vlci_foto QAP_cz (21)

K pozorování vlčí smečky slouží návštěvníkům 300 metrů dlouhá lávka, která vede nad vlčím výběhem o rozloze 3 hektary. Pokud máte štěstí, vlky určitě spatříte. Podle pracovníka návštěvníka centra jsou teď vlci k vidění každý den. Řadě návštěvníků musí ale pracovníci centra vysvětlovat, že se nejedná o zoologickou zahradu. Někteří si totiž v centru stěžují, že vlky neviděli. Je třeba si uvědomit, že jde o volný výběh obrovské rozlohy, kde vlci žijí v přirozeném prostředí. Nikdo nemůže návštěvníkům zaručit, že vlky spatří.

Zvláště pak v letním období, kdy je výběh hodně zarostlý, jsou vlci těžko viditelní. Nyní v zimě jsou stromy ale holé a vlčí smečka je tak lépe vidět. Pokud si vlci zrovna nehoví někde za kameny a pobíhají po lese, určitě je zahlédnete. Jestliže je neuvidíte hned po vašem příchodu, vyčkejte. Chce to jen trochu trpělivosti a hlavně tichosti.

NC Srni vlci_foto QAP_cz (14)

K výběhu se dostanete po okružní lesní cestě, ta je i teď v zimě hezky udržovaná. Počítat musíte jen s tím, že vede do kopce. Po několika minutách vystoupáte k bráně na pozorovací lávku. Po cestě si můžete přečíst na informačních tabulích několik přírodních zajímavostí. O životě vlků se pak více dozvíte i na tabulích na pozorovací lávce.

Cestou lesem se znovu dostanete od výběhu k budově návštěvnického centra, tedy k vašemu výchozímu bodu. Tady se určitě zastavte. Vnitřní expozice je věnována nejen vlkům, ale i dalším šelmám. Je zde i obrazovka, na kterou jsou přenášeny živé obrazy z kamer umístěných u výběhu. Zakoupit si tu můžete i nějakou památku na váš výlet.

Přímo u budovy NC je parkoviště. To jediné je zpoplatněné. Za každou hodinu se platí 30 korun, celodenní stání vyjde na 100 korun. Jinak se vstupné do centra neplatí.

foto: QAP.CZ

 

 


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24