QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstavba Ejpovického tunelu finišuje. První vlak tudy projede 15. listopadu

21.09.2018 20:29

Už 15. listopadu projede první vlak jižním tubusem tunelu. Od 9. prosince, kdy začne platit nový jízdní rád, odstartuje provoz v obou částech stavby.

DSC_5490

Do závěrečné fáze vstupuje výstavba nejdelšího železničního tunelu v naší republice. Jeho nejzásadnějším přínosem bude zkrácení jízdy mezi Plzní a Prahou.

Staveniště Ejpovického tunelu si dnes prohlédli premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Dan Ťok.  „V právě dokončovaném tunelu bude zavedena rychlost 160 km/h, která je v dnešní době nejvyšší možná na české železnici. Směrově je však trasován pro budoucí vysokorychlostní provoz, takže v něm vlaky budou moci jezdit až 200 km/h,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok. 

 "Tunel je součástí přeložky, která zkrátí trať mezi Plzní a Rokycany o 6,1 kilometru. Jeho vybudování má společně se zvýšením traťové rychlosti zásadní vliv na kratší cestování mezi Prahou a Plzní. V průměru se jízdní doba sníží o devět minut, u souprav s naklápěcími skříněmi až o 10 minut,“ sdělil generální ředitel Správy železniční a dopravní cesty  Jiří Svoboda.

Každý ze dvou tubusů měří přes čtyři kilometry.  V tubusech je položena pevná jízdní dráha – kolejiště není ve štěrku, ale je upevněné ve speciálních betonových panelech. V případě potřeby to umožní jízdu záchranářským vozidlům.

Ražba jižního tubusu začala v únoru 2015 a trvala 15 měsíců. Ražbu severní tunelové roury zahájili stavbaři v září 2016, dokončili ji loni v říjnu. Náklady dosáhnou zhruba 6,8 miliardy korun.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24