Z Hotelu Javor v Železné Rudě budou apartmány - FOTKY, VIZUALIZACE

15.01.2018 13:51

Kdysi legendární Hotel Javor v Železné Rudě se po letech chátrání dočká přestavby. Budou z něj apartmány i wellness. Přestavba má začít už letos na jaře.

DSC02634
DSC02634DSC02631DSC02640DSC02632DSC02633DSC02636DSC02635DSC02637DSC02642DSC02639DSC02643DSC02645DSC02647DSC02646V1V2V3V4V1_postcard

Hotel Javor býval v Železné Rudě před lety skutečnou dominantou a jedním z nejvyhlášenějších míst. V posledních letech ale chátral. Po tom, co přešel pod Svaz českomoravských spotřebních družstev, se ho roky nedařilo prodat. Nyní se ale blýská na lepší časy a čeká ho přestavba.

Už na jaře letošního roku se začne bývalý hotel přestavovat na Rezidenci Javor, která nabídne desítky apartmánů a dokonce wellness, který by měl sloužit také veřejnosti. Do projektu se pouští developerská společnost Rezidence Javor s.r.o., která v loňském roce vznikla konkrétně pro tento projekt. Právě vloni také vznikla kompletní studie. Hlavní budovu hotelu čeká rekonstrukce, dojde ale i na novostavbu a přístavbu k objektu. Hotovo by mělo být na konci příštího roku.

Původní Hotel Javor byl postaven už na konci 19. století. Na začátku 70. let minulého století ale došlo na demolici a následnou výstavbu nového komplexu. V té podobě sloužil hotel turistům od poloviny 70. let. Jeho sláva ale po revoluci upadala a nakonec došlo na úplné uzavření.

Aktuální rekonstrukce hotelu navazuje na sousední projekt Rezidence Klostermann. V multifunkční dům se proměnil v loňském roce i další z chátrajících objektů Svazu českomoravských spotřebních družstev. Ten už v současné době funguje a kromě bytových jednotek nabízí také kavárnu.

V1_postcard

Obnovy se má dočkat celé centrum Železné Rudy. Zastupitelstvo by mohlo rozhodovat už v únoru...

V centru Železné Rudy se nicméně plánují i další velké změny. V budoucnu by mělo dojít na generální rekonstrukci centra města. "Máme už zpracovanou studii na kompletní přestavbu. Záleží na tom, jak rozhodnou zastupitelé," potvrdil QAP.CZ starosta Železné Rudy Michal Šneberger s tím, že zastupitelstvo by o tom mohlo jednat už v průběhu února.

Vše souvisí i s rekonstrukcí hlavního průtahu městem. V rámci této stavby by se pak měl zlepšit vzhled centrální oblasti také z dalšího hlediska. Dojít by totiž mělo také na demolici zchátralého objektu bývalého Korza. V tomto případě ale budou nejspíš překážkou majetkové vztahy. "V územním plánu je na tom místě nicméně park," upozorňuje starosta.

Každopádně už letos by se mělo v souvislosti s připravovanými akcemi začít pracovat na třídě 1. máje, tam je jako první v plánu oprava kanalizace a vodovodu.

Zdroj vizualizace: apartmanyjavor.cz

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24