Za práci pro město bydlení. Plzeň hledá další řešení pro bezdomovce

15.08.2017 7:01

Bezdomovci v Plzni by mohli dostat další šanci na nový život. Město se nejspíš nechá inspirovat v Praze a bezdomovcům nabídne bydlení v buňkách. Přinášíme podrobnosti!

"Staří známí". Tito pánové patří k těm, kteří si už práci našli a snaží se zapojit do "normálního" života.

Situace s bezdomovci v Plzni je v poslední době hodně diskutované téma. Město se rozhodlo, že s nepořádkem a skládkami, které po sobě nechávají lidé bez domova, začne bojovat novým projektem.

Inspirace přišla z Prahy 9, kde lidem bez domova radnice nabízí bydlení ve speciálních buňkách. Za to musí lidé odvádět práci pro obvod. V Plzni se s projektem začalo už první fází. Tou jsou časté úklidy tábořišť bezdomovců. Praxe je jednoduchá.

"V první fázi to znamená, že naše společnost Čistá Plzeň spolu s městskou policií začala uklízet lokality, které jsou označované jako gheto, kde je velký nepořádek a pramení z toho, že tam žijí lidé bez přístřeší. Ve druhé fázi vychom chtěli po vzoru Prahy 9 na méně exponovaná místa umisťovat stavební buňky, které budou moct lidé na dva roky využít. Musí si je vybavit a budeme po nich chtít, aby pro město pracovali v rámci jakési levné pracovní síly. Mohou být pro město prospěšní a do budoucna budou mít možnost získat další bydlení, například na ubytovně," vysvětluje primátor Martin Zrzavecký s tím, že novinku by využili jen to, kteří by chtěli. Město by nikoho do stěhování a práce nenutilo.

Hlídání Borského parku nebo parkovišť. Bezdomovci by mohli být pro město užiteční...

V Praze se tak například bezdomovci, kteří žijí v buňce u sadu, starají o jeho chod a údržbu. V Plzni by se podle primátora také našly lokality, kde by se podobná služba městu dala využít. "Například by mohlo jít o lokalitu nad střelnicí v Lobzích. Tam by nikomu nevadili a je tam, co uklízet. Stejně tak by mohli být i v Borském parku a pracovat jako správci parku. Myslím, že stejným způsobem mohou být hlídaná i některá parkoviště, kde by byla umístěná buňka, ten člověk by tam žil a parkoviště by bylo hlídané v podstatě 24 hodin denně," dodává primátor.

V Praze na projektu pracují řadu let. Postupem doby se ale vyplácí. Zejména se daří ušetřit za svoz odpadu a čištění lokalit, kde bývala tábořiště bezdomovců. Stejně tak je ale i v Plzni projekt nejspíš během na dlouhou trať. V současné době se podle primátora budou dávat dohromady materiály, které by se pak mohly uceleně představit širšímu vedení města. Dřív jak na podzim to ale nebude.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24