QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Západočeská univerzita otevřela první online kurzy pro veřejnost

13.03.2016 18:24

Západočeská univerzita v Plzni se připojila k Týdnu otevřeného vzdělávání nabídkou zdarma dostupných on-line kurzů.

Foto ZČU

První otevřený kurz, zaměřený na komunikaci s lidmi, zpřístupnila koncem loňského roku na platformě seduo.cz. Za první dva měsíce se do kurzu přihlásily téměř tři tisíce lidí.

Autorem je odborný asistent katedry pedagogiky Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni Michal Dubec. Kurz má název "Komunikace s lidmi v souladu s fungováním mozku" a jeho ambicí je zaujmout široké spektrum zájemců o problematiku vztahů a komunikace. Deset několikaminutových videolekcí si lze pustit kdykoliv a odkudkoliv, na libovolném zařízení včetně tabletů a chytrých telefonů. Nechybějí ani cvičení, kontrolní otázky a odkazy na rozšiřující zdroje.

Za první dva měsíce fungování nasbíral kurz řadu kladných ohlasů od účastníků. "Kurz byl pro mne jasný a srozumitelný, měl logickou posloupnost, lektor používal konkrétní praktické příklady. Velmi mi vyhovovala jeho forma a členění – nepříliš dlouhá videa, která si mohu opakovaně pouštět," píše například účastnice Petra.

Západočeská univerzita v Plzni byla mezi prvními vysokými školami, které se k projektu Seduo.cz připojily. Portál pro online vzdělávání byl spuštěn v srpnu loňského roku a od té doby přilákal již tisíce studentů. Většina kurzů je zaměřena na znalosti klíčové pro lepší uplatnění na pracovním trhu.

Západočeská univerzita v Plzni zpřístupnila i další online kurzy pro veřejnost přímo v univerzitním e-learningovém portálu. "Zájemci se mohou zapsat do kurzů věnovaných zpracování multimédií, rétorice či přípravě na pracovní pohovor. V nabídce je několik kurzů pro lektory vzdělávání dospělých a přes 30 metodických kurzů pro učitele základních a středních škol z oblasti popularizace vědy," uvádí Lucie Rohlíková z Ústavu celoživotního vzdělávání ZČU.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT