QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Železniční tunel u Plzně vezmou útokem hasiči! Stavba jde do finále

24.09.2018 13:46

Ejpovický železniční tunel je v poslední fázi dokončovacích prací. Už v úterý ráno se u něj spustí velké hasičské manévry. Čtěte podrobnosti!

2018.08.28-151806-504s

Jedna z největších železničních staveb posledních let odstartovala na začátku roku 2015 ražbou prvního z tubusů. Trvala víc jak rok. Druhý z tubusů byl proražen zhruba před rokem. V současné době už probíhají dokončovací práce. První vlak projede tunelem už v polovině listopadu.

Na spuštění provozu nejdelšího železničního tunelu u nás se připravují také složky integrovaného záchranného systému. Právě proto se už v úterý 25. září rozjede velké hasičské cvičení přímo u tunelů.

"Od 9 hodin proběhne prověřovací cvičení na nový tunel na trati Plzeň - Praha. Půjde o prověření dojezdových časů jednotek k portálům tunelu. Cvičení je s vyloučením veřejnosti a médií, neboť se stále jedná o staveniště," potvrdil mluvčí hasičů Petr Poncar s tím, že lidé by tak měli zůstat v klidu a nenechat se vyděsit hromadným výjezdem hasičské techniky i s výstražnými majáky.

První vlak projede jižním tubusem v polovině listopadu letošního roku. Od platnosti nového jízdního řádu, tedy od 9. prosince, bude tunel zprovozněný kompletně. Stavba vyšla na zhruba 7 miliard. Další podrobnosti k aktuálnímu stavu výstavby najdete v článku zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24