Železnou Rudu ovládnou Rysí slavnosti. Chybět nebude ani ohňostroj

27.06.2017 12:42

Železná Ruda na Šumavě bude už v tomto týdnu patřit tradičním Rysím slavnostem. Ty letos přinesou také oslavy výročí narození Marie Terezie. Na co se mohou návštěvníci těšit?

DSC02798 (2)

Letos již poosmé se mohou návštěvníci Železné Rudy těšit na Rysí slavnosti, které proběhnou tradičně o prvním červencovém víkendu. Novinkou bude prodloužení hlavního programu v sobotu 1. července, kdy se rozburácí slavnostní ohňostroj na počest 140. výročí otevření železniční trati Plzeň-Železná Ruda.

"Akce bude tradičně zaměřena na historii železnice. Po oba víkendové dny se mohou zájemci svézt mezi hraničním nádražím v Železné Rudě – Alžbětíně a Špičákem parní lokomotivou z roku 1877. Připraveny jsou také ukázky drezín zapůjčených z muzea Václava Zahrádky na Čachrově, jízdy historických vozidel a projížďky kočárem taženým koňmi,“ sděluje za organizátory Ivana Vilišová z Turistického informačního centra Železná Ruda. Chybět nebudou ani prodejci tradičních šumavských produktů.

V roce 2014 při oslavách Rysích slavností starostové města Železné Rudy a obce Bayerisch Einsenstein odhalili hraniční kámen, který byl odstraněn pravděpodobně v roce 1939, a znovu obnovili tento symbol česko-bavorského sousedství. Při letošních Rysích slavnostech, kdy si připomínáme 300.výročí narození Marie Terezie, proběhne v režii Josefa Švejka, asi neznámější literární postavy české historie, připomínka panovnice a císařovny Marie Terezie, která za své vlády pevně vytýčila hranice mezi Čechami a Bavorskem.

Na přelomu června a července nabídne řadu akcí Týden sousedů. Centrem všeho dění bude Muzeum železnice v Bavorské Rudě na německé straně hranice. Představí se zde německé regiony Horní Franky, Horní Falc a Dolní Bavorsko, a dále Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Od středy 28. června do neděle 2. července vystoupí na Scéně sousedů v areálu muzea hudební skupiny z těchto příhraničních regionů. Návštěvníci budou moci ochutnat typické pochoutky a zhlédnout ruční práci řemeslníků z uvedených oblastí. Podrobné informace jsou k dispozici na www.bbkult.net nebo www.kulturregion-bayern-boehmen.de.

Rysí slavnosti vznikly v rámci přeshraniční iniciativy Tierisch-wild, do níž se zapojilo 12 bavorských a devět českých obcí regionu národních parků Bavorský les a Šumava s cílem propojit nenásilnou formou ochranu přírody s cestovním ruchem. "Každá z členských obcí si zvolila ke své prezentaci zvíře, které je pro ni typické. Pro Železnou Rudu je tímto symbolickým zvířetem rys. Proto jsme akci nazvali Rysí slavnosti,“ vysvětluje Michal Šnebergr. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT