Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlice chtějí zakázat vjezd do Kostelní ulice

18.01.2015 20:01

Dopravní situace v Kostelní ulici v Domažlicích, které vede od věže na náměstí k autobusovému nádraží je velmi komplikovaná a ulice je navíc velmi využívaná chodci. Vypadá to tak, že auta dostanou stopku.

254px-Domazlice_namesti

Jen za uplynulý rok evidovali strážníci domažlické městské policie v Kostelní ulici, která vede od věže na náměstí k autobusovému nádraží, 112 přestupků. Domažlická radnice chtěla původně celou ulici zrekonstruovat a proměnit v pěší zónu. Narazila však na odpor památkářů a Policie ČR a v současné době tak bojuje alespoň za osazení dopravních značek "Zákazu vjezdu".

Kostelní ulice je hlavní tepnou do centra Domažlic ze sídliště Kozinovo pole, z autobusového nádraží a v neposlední řadě také z jedné z domažlických základních škol. Úzkou ulicí denně projdou tisíce lidí. Chodníky chybí nebo jsou velmi úzké a chodci se tak musí proplétat mezi vozy, které ulicí projíždí. Městští strážníci tam řeší přestupek v průměru každé tři dny a známé jsou i případy, kdy se záchranáři se sanitkou kvůli špatně zaparkovaným vozům, nemohli dostat k pacientovi.

Domažlická radnice se dlouhodobě zabývá problémy souvisejícími s dopravou v centru města. V uplynulých letech byly například opraveny ulice Hradská, Branská nebo Vodní. Projekt byl zpracováni i pro Kostelní ulici. Počítal s kompletní rekonstrukcí a také pěší zónou.

"Narazili jsme však na nesouhlas památkářů a policistů. Vše se táhlo zhruba od roku 2011. Když jsme nakonec našli kompromisní řešení, ozval se jeden z občanů, který v Kostelní ulici podniká a nakonec byl náš projekt, který řešil především bezpečnost v této lokalitě, shozen ze stolu," popsal stručně vývoj celé situace vedoucí odboru investic a majetku Michal Hájek.

V současné době proto domažlická radnice bojuje alespoň za nové dopravní značení v Kostelní ulici, které by zakázalo vjezd motorovým vozidlům. "Nakonec jsme ještě ustoupili a vjezd do ulice povolíme dopravní obsluze," uvedl Hájek, podle kterého bude nyní na správních orgánech, aby o povolení umístění značek rozhodly co nejdříve.

Komplikovaná dopravní situace panuje často také přímo na domažlickém náměstí. I tam se snaží město situaci zmírnit, ovšem i v tomto případě naráží na námitky památkářů. "Ti navrhují celé náměstí uzavřít, ale to podle našeho názoru není možné. Lidé jsou zvyklí tady parkovat a je tady také celá řada živnostníků. Do budoucna ovšem budeme muset přijmout alespoň určitá bezpečnostní omezení tak, aby tady kvůli obrovskému provozu nedošlo nakonec k tragédii," upozornil starosta Domažlic Miroslav Mach.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství