Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.05.2024 20:44

Vážná dopravní nehoda u obce Holovousy na severním Plzeňsku

Na místo letěl vrtulník! Zasahují všechny složky IZS

Jak udělat doma svůj vlastní lustr?

16.12.2011 8:51

Pokud vás neuspokojí nabídka zboží v obchodě, pak máte možnost, jako paní Kateřina, vyrobit si svůj vlastní výrobek. Kde se myšlenka vlastního lustru vzala a jak na to? To zjišťoval QAP.

Obraz4636
Obraz4805Obraz4636Obraz4789Obraz4796Obraz4801Obraz4802Obraz4804

Nikdy by vás jistě nenapadlo, že z něčeho po babičce či tetě se dá udělat pár triky zajímavý kousek do bytu. QAP našel Kateřinu, která šikovnýma rukama udělala z lustru, který chtěla její teta zlikvidovat, nový a zajímavý doplněk. Jak a proč se Kateřina do tohoto pustila?
Pozitivní lustrování aneb ze starého lustru nový
K myšlence "rekonstrukce" lustru přivedla Kateřinu její teta. "Moje úžasná teta nedávno prováděla u sebe doma "čistku" a mimo jiné vyřadila i jeden starší, 12ti ramenný křišťálový lustr. Svojí velikostí i stylem se nám nikomu nehodil, mě ale inspirovaly jeho poctivé broušené křišťálové ověsy," vysvětluje Kateřina s tím, že současná nabídka v obchodech není zajímavá. "V obchodech jsou teď většinou k vidění levné akrylátové a plastové napodobeniny, nebo naopak drahé hypermoderní "designerské" kousky, občas místy ještě klasické typy lustrů. Ty se ale hodí spíše na zámek," konstatovala. Proto se zrodila myšlenka přetvoření originálu na nový, svým způsobem také, originál.
Jak na to Kateřina šla?
"Sundaných ověsů jsem se tedy nadšeně ujala s nadějí na jejich znovuvyužití. Ještě jsem netušila, jak je použiji, ale nosila jsem v sobě touhu z toho krásného broušeného skla něco vytvořit, znovu mu dát lesk a rozsvítit jej," nadšeně líčí "restauratérka" lustru. První cesta ověsů vedla do myčky, odkud vyšly v tak lesklém stavu, že působily skvostně.
Křišťálové ověsy jsou jako nové, co dál? Kateřina narazila v obchodě na větší mísu na ovoce ze stříbrného lesklého kovu. "Její konstrukce se mi hned vybavila jako základ budoucího svítidla, akce mohla začít," pochvalovala si Kateřina.
Na kostru mísy jemným stejnobarevným vazačským drátem začala Kateřina připevňovat menší sklíčka, tu a tam doplněná broušenými korálky. Korálky šly hlavně tam, kde nebylo dost místa ve vzorku pro větší sklíčka lustru. "Pak došlo na světelnou zkoušku s čirou žárovkou, abych viděla, jak polotovar bude vypadat rozsvícený. Tehdy se ukázalo, že nebude tak účinné zavěsit dosud nepoužité velké ověsy na spodní okraj misky, který se k tomu vybízel. Sklo nejlépe lomí světlo přes své výbrusy v těsné blízkosti světelného zdroje. Proto jsem "cingrlátka" zavěsila dovnitř misky, dokola žárovky s objímkou, která se tím i zakryla," popisuje první test Kateřina. Původně byly skleněné výbrusy zavěšené na háčcích zlaté barvy, ty ale Kateřina všechny odmontovala a sjednotila je do stříbrných tónů, které lépe ladí s okolním zařízením jejího bytu.
Na pomoc přispěchal i manžel. "Ten mi pomohl s elektroinstalací, jen jsem mu do toho zasáhla zamítnutím plastové objímky a krytky. Krytku u stropu jsem na místě vytvořila z obráceného stínítka závěsné lampičky z IKEA, která doma ležela ladem," upřesňuje tvůrkyně. Jako háčky na zavěšení velkých ověsů použila Kateřina kvalitní, pevné a hezky tvarované německé háčky pro vánoční ozdoby.

A je to!
"Byla to moje první zkušenost s tímto materiálem a jsem nadšena! Vše jsem si vymýšlela za pochodu a bylo to krásné objevování a vymýšlení," usmívala se Kateřina s tím, že touto výrobou, vlastně spíš recyklací, udělala radost především sama sobě. "Mé poděkování patří především trpělivému manželovi za jeho pomoc a podporu - umožnil mi zejména v klidu se věnovat mé tvorbě tím, že mezitím hlídal naší malou dcerku. A samozřejmě tímto děkuji i naší báječné tetě, která mi svůj starý lustr obrala jako třešně při sklizni a opatrně mi vše nakrabicovala," poděkovala Kateřina pomocníkům.
"Na závěr si dovolím poupravit starou moudrost o slunci: Obraťte svou tvář ke světlu a všechny stíny vám padnou za hlavu," vzkazuje Kateřina.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství