Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se chystá "Velká výluka"! Dotkne se nejen tramvají, ale i trolejbusů a autobusů

24.10.2014 12:21

S postupem rekonstrukcí v centru Plzně už se začíná organizačně připravovat návrat tramvají na původní trasy. Dojde k tomu v závěru listopadu. Předcházet tomu bude devítidenní výluka! Podívejte se na schéma!

ilustrační foto_QAP foto (22)
Vedení linek v době výluky

Takzvaná "velká výluka" se už v listopadu chystá na cestující MHD v Plzni. Tramvaje se v centru města vrátí do svých původních tras na konci listopadu. Od poloviny přístího měsíce proto tramvaje do historického jádra vůbec zajíždět nebudou. Důvodem je dokončení kolejí ve Zbrojnické ulici a na křižovatce Pražské ulice s Anglickým nábřežím.

Přípravy na návrat tramvají v centru Plzně už odstartovaly a na světě je oficiální schéma velké výluky, která bude návratu tramvají předcházet. Důvodem výluky jsou dokončovací práce ve Zbrojnické ulici, na křižovatce Pražská - Anglické nábřeží a také demolice stávající zastávky v Prešovské ulici. 

Nezbytně nutná dopravní opatření uzavřou křižovatku Pražská, Anglické nábřeží a křižovatku Františkánská, náměstí Republiky a Zbrojnická. "Dojde k zaslepení Anglického nábřeží od Kopeckého sadů, uzavření Fügnerovy ulice a auta neprojedou ani Pražskou ulicí od křižovatky U Jána. Do centra bude možné vjíždět jen od Rychtářky, tedy křižovatkou Tyršova, sady 5. května,“ upřesňuje Václav Lacyk a zároveň upozorňuje, že uzavření druhé křižovatky Františkánská, náměstí Republiky a Zbrojnická bude znamenat zaslepení Františkánské ulice ve směru od Bezručovy, kdy se nebude smět odbočovat vlevo z Bezručovy ulice do Františkánské, a zákaz vjezdu do Františkánské ulice z Kopeckého sadů. Zásobovací vozy se do Františkánské ulice dostanou v čase od 17 do 9 hodin.

Na náměstí Republiky projedou vozidla z Prešovské ulice po odstranění provizorní zastávky, které se předpokládá 15. listopadu v ranních hodinách. V platnosti zůstanou stávající změny organizace dopravy v ulicích Zbrojnická, Dřevěná, Riegrova, sady Pětatřicátníků, Pražská, U Zvonu, Křižíkovy sady, Šafaříkovy sady, Perlová, Veleslavínova a Pallova.  

Dokončovací práce se dotknou tramvají, trolejbusů i autobusů...

Tramvaje budou ze Slovan a Světovaru jezdit jen k hlavnímu nádraží. "Mezi stanicemi Hlavní nádraží a Sady Pětatřicátníků pojede náhradní autobusová doprava s označením 1/2A. Autobusy budou cestující odbavovat u nádraží v trolejbusové zastávce Pařížská směrem k Mrakodrapu a v Sadech Pětatřicátníků v autobusové zastávce linky č. 41 ve směru na Vinice,“ doplňuje Ondřej Liška z Plzeňských městských dopravních podniků. V tu dobu se zároveň linka číslo 4 vrátí už na svoji trasu a nebude objíždět sady přes Palackého.

Stavební práce v centru se v tomto čase dotknou i trolejbusové a autobusové dopravy. "Linka číslo 13 bude odkloněna přes Americkou třídu a Šumavskou ulici. Trolejbusové linky č. 10 a 14 pojedou v pracovních dnech od 18. do 21. listopadu ve směru z Černic a Bor do zastávky Pařížská přes most Milénia a Mikulášské náměstí.  Ve směru do Pařížské budou zrušeny zastávky Goethova a Anglické nábřeží. Trolejbusy odbaví cestující na objízdné trase v zastávce Mikulášská na Mikulášském náměstí. V opačném směru Pařížská – Černice a Pařížská – Bory pojedou linky č. 10 a 14 beze změn," informoval Magistrát města Plzně.

Výluka potrvá od 15. až do 23. listopadu, kdy se všechny tramvajové linky vrátí do původních tras. cestující budou muset počítat už jen s "kosmetickou" komplikací, kterou bude zrušení zastávek u bývalého kina Hvězda, kde se bude demontovat provizorní kolej a navíc se budou stavět nové zastávky.

FOTO: ilustrační

Schéma: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství