Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ČHMÚ spustil mapu pravděpodobnosti růstu hub! Jak si vede Plzeňský kraj?

28.05.2024 19:15

Rostou jako houby po dešti! Vášniví houbaři již vyrazili omrknout situaci v lesích Plzeňského kraje.

2

Letošní houbařská sezóna pomalu začíná. Proto spoustil Český hydrometeorologický ústav oblíbenou mapu pravděpodobnosti růstu hub, které sbírá většina českých houbařů.

Faktický výskyt hub samozřejmě závisí na konkrétní lokalitě a zdejších podmínkách. "A jak jistě tuší zkušení houbaři, i samotné houby bývají často „vybíravé“ a drží se jen určitých druhů stromů apod. Přírodní podmínky mají také značný vliv a mohou se v čase měnit – pokud bylo třeba vaše oblíbené houbařské místo ve smrkovém lese vykáceno a na jeho místě nyní vyrůstá nový smíšený les, může se zde výrazně změnit skladba hub. Proto je třeba brát naši mapu v celorepublikovém měřítku s určitou rezervou a brát v potaz, že vyjadřuje pravděpodobnost zejména na základě meteorologických proměnných," uvedli meteorologové.

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích (cca 10 dní po nich) a následném teplém (nikoli však horkém) počasí. Plzeňský kraj se řadí k místům, kde pravděpodobnost růstu hub je střední až nízká. Větší šanci na úlovek mají lidé na Šumavě, Tachovsku, v okolí Nýřan i jižním Plzeňsku.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství