Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

22.05.2024 20:15

Osobní auto se střetlo s cyklistou v centru Klatov

Záchranná služba transportovala cyklistu do nemocnice se středně těžkým zraněním

Vykradených chat přibývá! Policie řeší sérii vloupání

06.03.2018 7:01

Také během letošní zimy jsou vykradači chat a chalup v kraji při chuti. Policie řeší v současné době dokonce sérii vloupání. Jak se bránit a jak zloděje zbytečně nelákat?

Kontroly PČR na hřbitovech_QA_foto (18)

Vykradači chat a chalup také v probíhající zimní sezóně rozjeli své výpravy ve velkém. Vloupání do chat a chalup řeší policisté v celém regionu.

Nejspíš sériový zloděj v posledních měsících udeřil na Domažlicku. "Policisté Územního odboru Domažlice řeší několik případů vloupání do zahradních domků, rekreačních chat a domů. Na území Obvodního oddělení policie Domažlice a Kdyně došlo od října loňského roku do současné doby ke třiadvaceti případům. Zloděj objekty prohledal a ve většině případů odcizil drobné elektrické ruční nářadí, potraviny, peníze, oblečení a elektroniku. V několika případech nic neodcizil, jen rozházel věci ze skříní a zásuvek," říká mluvčí policie Dagmar Brožová. Policie intenzivně na případech pracuje. Zatím ale po zloději nebo zlodějích pátrá.

V souvislosti s aktuální situací i se stále probíhající chatařskou pauzou policisté apelují na to, aby si lidé všímali pohybu neznámých osob i aut v okolí domů, chat a zahrad. "I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie. Nebuďte neteční – dnes navštívil zloděj souseda, zítra se to může stát vám. V případě pohybu podezřelé osoby v chatové oblasti informujte policisty o této situaci a ti provedou okamžitou kontrolu určeného místa," dodává policejní mluvčí.

Policisté zároveň na území celého kraje pokračují v preventivních kontrolách chatařských oblastí a osad. Nevynechávají ani zahrádkářské kolonie v Plzni a přilehlém okolí.

Jak se chránit před zloději?

  • zabezpečte si rekreační objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, zvolněné dveře, mříže, uzamykatelné okenice)
  • věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy)
  • pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany
  • objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru
  • nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu
  • pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí a poznamenejte si výrobní čísla věcí
  • cennější věci rozhodně nenechávejte v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí
  • při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně policii, vše důležité pro vypátrání odcizených věcí a dopadení pachatele oznamte do policejního protokolu

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT