Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Silvestra nechte auto doma, varují policisté. A pozor na zbytkový alkohol!

28.12.2011 7:58

Máte na Silvestra v plánu večírek? Pak nechte auto doma a pozor na zbytkový alkohol! Policisté budou ostražití. Posilovat službu budou i zdravotní záchranáři.

Policie doprava QAP foto

Pokud na Silvestra plánujete večírek, nezapomeňte, že auto má zůstat doma. Policisté budou ostražití. Posilovat budou také záchranáři.

"Někteří řidiči jsou opravdu nepoučitelní. Kromě toho, že se dostávají do problémů se zákonem a riskují, že uvíznou v síti policejní kontroly, by si měli uvědomit, že předně svým chováním ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu," konstatovala policejní mluvčí Simona Čejková. Každý organismus reaguje na alkohol různě, přesto ale některé znaky jsou pro všechny společné. "A to pomalejší vnímání, zpomalené reakce a nedostatečné soustředění na dění kolem sebe. A to je v silničním provozu důležité," upozorňuje mluvčí.

Pozor ale dejte následující den po oslavě, zbytkový alkohol také dokáže nadělat paseku. "Alkohol se z těla odbourává pomalu a u každého jinak. Hladina takzvaného zbytkového alkoholu již několikrát překvapila řidiče, kteří si mysleli, že jsou zcela střízliví," varuje mluvčí s tím, že v lékárně si můžete zakoupit alkoholtester a ten vám pak následný den po oslavě změří to, jestli už můžete usednout za volant. "Každý by měl mít na paměti, že stačí chvilka nepozornosti a rázem se mu může změnit život," varuje Simona Čejková.

Kromě policistů budou v pohotovosti i záchranáři ZZS

Také záchranka bude posilovat služby pro město Plzeň a posílí i operátory. "Také letos o silvestrovské noci bude personálně posílena noční směna operátorů tísňové linky záchranné služby, stejně tak bude též pro město Plzeň vyčleněna jedna posádka záchranářů navíc oproti běžným dnům," uvedl mluvčí ZZS Michal Šebek.

V praxi to znamená, že na tísňové lince 155 bude během silvestrovské noci přítomno více operátorů z důvodu předpokládaného zvýšeného počtu tísňových volání. V městě Plzni pak z důvodu předpokládaných oslav a tím větší kumulace osob v centru města, bude v noční směně připravena k výjezdům také jedna posádka se záchranáři navíc.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT