Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Temu recenze – návod jak nakoupit – Je to podvod?

13.05.2024 15:53

Většina z vás jistě v poslední době zaregistrovala nákupní aplikaci Temu, která dokázala během pouhých několika měsíců obstojně konkurovat velkým čínským obchodům jako je AliExpress nebo Banggood. Oproti zmíněnému portálu Banggood, který se zaměřuje především na elektroniku, naleznete na Temu vše, co vás napadne.

temu_nahledovy_obrazek

Rozcestník:

  • Jak můžu na Temu nakoupit?
  • Je Temu bezpečné, nebo je to podvod?
  • Na koho aplikace cílí?
  • Jak to, že je Temu tak levné?
  • Co všechno lze na Temu nakoupit?
  • Způsoby platby a dopravy
  • Reklamace zakoupeného zboží
  • Přiblížení společnosti a aplikace

Jak můžete na Temu nakoupit?

Jak nakoupit na Temu přes počítač

Přes počítač můžete na Temu nakoupit jednoduše kliknutím na tento odkaz.

Jak nakoupit na Temu přes mobilní aplikaci

Pro nákup skrze mobilní aplikaci nejprve stáhněte aplikaci Temu z Obchodu Play (Android), nebo Apple Store (iOS).

Na e-shopu Temu může po zadání e-mailové adresy nakoupit kdokoliv. Získejte balíček kuponů v hodnotě 💰2 500 Kč nebo ⭐. Vyhledejte aco912391 v aplikaci Temu a získáte slevu 💰30 %.

Druhou možnost pak představuje klasické nakupování přes internetový prohlížeč počítače nebo notebooku na Temu shopu. 

Záleží jen na vás, jakou možnost využijete. Počítejte ale s tím, že v případě mobilní aplikace budete téměř neustále obětí vyskakujících reklam na akce a různé slevy. Při nákupu na počítači se takovým nabídkám sice také nevyhnete, ale nezobrazují se v takové míře jako na telefonu.

Uživatelům aplikace Temu doporučujeme:

  • vypnout veškerá upozornění
  • omezit oprávnění aplikace (především přístup ke kontaktům, fotoaparátu, galerii nebo mikrofonu)
  • neukládat údaje o kreditní kartě
  • využít platební metodu Google Pay 

Je Temu bezpečné, nebo je to podvod?

Vše záleží na pojetí definice pojmu "podvod". Produkty z Temu jsou samozřejmě skutečné a prezentovaná cena také. Z vlastní zkušenosti také můžeme říct, že oproti Aliexpressu je hned na první pohled zřetelné, že si Temu zakládá na rychlosti dodání.

Očekávaný háček samozřejmě tkví v kvalitě nabízeného zboží. Jelikož se jedná o produkty z čínských výrobních fabrik, bylo by naivní očekávat stejnou kvalitu jako například u výrobků z Evropy.

Pokud chcete vědět, na základě čeho vybíráme produkty na Temu, přečtěte si kapitolu níže.

Jak bezpečně vybrat produkt na Temu?

Před nákupem na Temu zvažte kritéria u zboží, které se chystáte koupit. Upřednostňujte produkty s vyšším počtem objednávek a obstojným uživatelským hodnocením. Lepší představu o reálném produktu pomohou utvořit také fotky od zákazníků. Každý by ale před nákupem měl použít zdravý rozum a rozmyslet si, do jaké míry může kvalita produktu ovlivnit jeho použitelnost.

Pokud máte v plánu skrze aplikaci Temu nakupovat oblečení, podívejte se nejprve pečlivě na velikostní tabulku. Také nespoléhejte na to, že když běžně nosíte velikost M, automaticky vám padne oblečení ve stejné velikosti. Každý prodejce může stanovit velikostní kritéria odlišně, což pak vede k tomu, že si nevědomky objednáte šaty, které vám nemusí pasovat.

Dalším indikátorem, zda je zboží takové, jaké ho prodejce uvádí, jsou uživatelské recenze. Nemůžeme zaručit, (ostatně si ani nemyslíme) že jsou všechny recenze 100% objektivní. Člověk si díky nim ale dokáže podstatně lépe představit, co mu ve výsledku přijde.

Kontroverze kolem Temu – sběr osobních dat, návykovost aplikace

Téměř každá aplikace nebo e-shop sbírá určité údaje o svých zákaznících.

Aplikace Temu ovšem sbírá velké množství údajů, které s rámcem jejich činnosti vůbec nesouvisí. Specialista na bezpečnost dat Kevin Reed uvádí, že aplikace Temu vyžaduje při instalaci celkem 24 oprávnění. Některá z nich povolují například přístup k Bluetooth, GPS, historii prohlížení nebo informace o sítích Wi-Fi.

Problémem je, že aplikace Temu provádí tyto aktivity většinou tajně a bez vědomí uživatelů. 

Avšak zatím neexistuje žádný validní důkaz, který by potvrdil, že jsou uživatelská data zneužívána, nebo dokonce předávána Čínské lidové republice. 

Německá odbornice na vývoj technologií Lindsay Gormanová tvrdí, že více než nákupních aplikací se obává čínských sociálních platforem, jako je třeba TikTok.

Co si z toho odnést?

Při nákupu doporučujeme dbát zvýšené opatrnosti. Vyhněte se ukládání citlivých bankovních údajů: čísla kreditních a debetních karet nebo kódu CVV.

Pokud je to možné, využijte platbu přes Google Pay. Ta veškeré vaše platební údaje přenáší v podobě zašifrovaných dat.

Je aplikace Temu návyková? A na koho cílí?

Samotný slogan aplikace Temu "Nakupujte jako miliardář" již naznačuje, že podstatou celé aplikace je to, abyste i s pár korunami dokázali nakoupit spoustu produktů. K tomu vás zčásti nutí i stále opakující se reklamy, nabízející různé slevy.

Jenže, víte jak to chodí, není všechno zlato, co se třpytí.

Takže co to znamená pro nás, obyčejné smrtelníky, kteří si rádi dopřejí něco hezkého, ale nechtějí přitom platit přemrštěné ceny? Temu se jeví jako slibný ráj plný slev a nabídek, díky kterému se potom trochu jako ti miliardáři cítíme – aspoň co se úspor týče.

Najdete zde nabídky, které pravděpodobně, ačkoliv možná podvědomě, vzbudí vaši touhu nakupovat. A to se zatím ani nebavíme o slevových kuponech, které vyskakují z každého rohu. Ať už hledáte nové boty, chytré hodinky nebo dekorace na zkrášlení bytu, na Temu pravděpodobně najdete přesně to, co potřebujete.

ALE, s výhodnými nabídkami přichází i nutnost sebekontroly. Aplikace je částečně gamifikovaná a není těžké se na ní stát závislý.

Gamifikace – využívání herních principů a mechanismů v mimoherním prostředí

Na obrázku níže vidíte jednu z miniher – ruletu, ve které mohou uživatelé vyhrát kupony v různých hodnotách. Téměř při každé návštěvě aplikace se též setkáte s časově omezenými nabídkami, na jejichž využití máte vždy jen “pár minut”.

Zdroj: aplikace TEMU

 

Jak to, že je Temu tak levné?

Když otevřete aplikaci Temu, určitě se alespoň jednou zamyslíte nad tím, jak je vůbec možné, že je některé zboží až tak levné. Všichni víme, že zboží z Číny nás vyjde na zlomek tuzemské ceny, ale jak to, že je Temu ještě výhodnější, než třeba AliExpress?

Hlavním důvodem tak nízké cenové hladiny je především silný a agresivní marketing značky. Produkty jsou často nabízeny s minimální marží a v rámci kuponů občas i zcela zdarma. Cílem Temu je získat co největší podíl na trhu a do své strategie neváhají investovat miliardy korun. Během roku 2023 vynaložila společnost na propagaci Temu neuvěřitelných 69 miliard Kč. 

Zajímavá fakta: Během amerického Superbowlu bylo vysíláno 6 reklamních spotů zaměřených právě na Temu. Jeden 30vteřinový reklamní spot vyjde zhruba na 165 milionů korun.

Mezi další důvody, které dělají Temu levnější, patří také:

Silný dodavatelský řetězec

Na obchodu Temu své zboží nabízí více než 100 tisíc čínských obchodníků. Takové množství prodejců přináší vysokou konkurenci a s tím i neustálý boj o nejnižší cenu.

Úspěšná mobilní aplikace

Díky částečné gamifikaci aplikace v ní uživatelé tráví až 2x více času než v aplikacích přímých konkurentů Temu (Aliexpress, SHEIN). Průměrná doba stráveného času se pohybuje okolo 20 minut. 

Porovnání času (minut) stráveného v aplikaci Q2 2023

 

Takového zapojení dosahuje Temu především díky různým hrám, ve kterých uživatelé vyhrávají rozličné odměny a slevy. V obrázku níže uvádíme jednu z miniher – ruletu, ve které mohou uživatelé vyhrát kupony v různých hodnotách. Téměř pokaždé se také setkáváme s časově omezenými nabídkami (viz obrázek)

 

Co všechno lze na TEMU nakoupit?

Temu nabízí širokou škálu produktů, které pokrývají prakticky vše, na co si vzpomenete. Je to v podstatě takový digitální bleší trh, kde najdete zboží za neuvěřitelně nízké ceny. Od domácích potřeb, dekorací, přes oblečení, hračky až po elektroniku a spotřebiče.

Jaké je Temu ve srovnání s Aliexpressem?

Temu bere trh levného on-line nakupování útokem. Především díky extrémně nízkým cenám. Zaměřuje se na spolupráci s prodejci a dodavateli, aby kupujícím nabídl co nejvýhodnější produkty.

Na AliExpressu jsou ceny produktů sice také nízké, ale cenové strategii Temu se nevyrovnají.

Podívejme se třeba na srovnání cen 5metrové RGB LED pásky, která může být ovádána přes mobilní aplikaci. Mezitím co na českých e-shopech bychom za tento produkt zaplatili téměř všude alespoň 500 korun, ceny z Temu i AliExpressu jsou jako z jiného světa.

Na TEMU bychom produkt se stejnými vlastnostmi mohli (i bez využití kuponů) pořídit za cenu 89 Kč. Na AliExpressu pak stejná LED páska vychází na 96 Kč. Cenový rozdíl je tak minimální.

Autor: J. M. De Cristofaro

 

Co se týče elektroniky, má Aliexpress jednoznačně širší sortiment a každý produkt nabízí desítky, možná stovky odlišných prodejců.

Obecně nám ale ceny na Temu přijdou nižší, než na Aliexpressu. Minimálně v případě jejich nejprodávanějších produktů.

Dostupné způsoby platby

Chtěli byste vědět, jak můžete v aplikaci Temu zaplatit? Platba objednávky je možná klasickou debetní/kreditní kartou, prostřednictvím Google Pay nebo skrze PayPal. Platba na dobírku bohužel na Temu dostupná není, budete tak muset zaplatit kartou.

Jaký způsob platby na Temu je bezpečný?

Expertka na on-line platby Monica Eaton-Cardone uvádí, že odborníci ve finančním odvětví obecně považují službu Google Pay za bezpečnou.

Vše spočívá v tom, že Google Pay nepředává informace o uživatelích během samotné transakce. Místo toho jsou všechny platby v aplikaci založeny na kódovaných tokenech, které symbolizují skutečné informace o účtu a jsou bezpečně uloženy na zašifrovaných serverech Google.

Token je jedinečný v tom smyslu, že bude fungovat pouze pro daný nákup u daného obchodníka a s použitím dané platební karty.

TIP: Můžete si také zjistit, zda vaše banka nenabízí tzv. jednorázové virtuální karty. Ty představují skvělé řešení pro on-line nákupy. Karta se po strhnutí platby automaticky zruší a při potenciálním úniku dat bude váš bankovní účet 100% v bezpečí. 

Při našem nákupu jsme využili virtuální kartu z aplikace Revolut.

Jaké jsou možnosti dopravy a kolik stojí poštovné?

Reklamní bannery hlásají, že u všech produktů na Temu je doprava zdarma. Nejspíš tomu tak i bude, ani my jsme zatím nenarazili na žádné zboží (i objemnější), u kterého by bylo dodání zpoplatněné.

Možná vás to překvapí, ale oproti konkurenčnímu AliExpressu, kde jsou téměř všechny zásilky dodávány Českou poštou, navázalo Temu spolupráci se známými dopravci.

Způsoby dopravy jsou na Temu následující:

  • PPL
  • Packeta (Zásilkovna)
  • GLS
  • Eurodis

Avšak nečekejte, že si budete moct způsob dopravy vybrat podle preference. Všechny možnosti jsou uvedené spolu a vaši objednávku tak náhodně dodá jedna ze jmenovaných společností.

Obě testovací objednávky nám doručila Zásilkovna a balíky bez problému dorazily na nejbližší výdejní místo.

Jak dlouho trvá dodání objednávky?

Již od první návštěvy www temu jsme zaregistrovali, že jejich dalším reklamním tahákem je záruka rychlé dopravy. V případě, že objednávka nebude doručena do 15 dnů, se na váš účet připíše kredit ve výši 100 Kč.

Naše testovací objednávka byla doručena do 7 pracovních dnů, doprava tak trvala cca 10 dnů včetně víkendů.

Internetový obchod si také vede statistiky o průměrné době dodání, která dle výsledků nejčastěji zabere 9–11 dní.

Zdroj: Temu Czech Republic

 

Co Temu a reklamace zakoupeného zboží?

Nepočítejte s tím, že na Temu naleznete kontaktní údaje jako je telefonní číslo nebo e-mailová adresa.

Nejjednodušší cestou je řešit veškeré reklamace a problémy přímo u konkrétní objednávky v rozhraní vašeho účtu.

Pokud máte ale nějaký závažnější problém, bude potřeba ho řešit skrz Chatbota. Ten vás po několika úvodních otázkách přepojí na reálného člověka, který vám s danými potížemi pomůže.

Samotné Temu ve svých obchodních podmínkách uvádí, že každá objednávka má do 90 dnů od jejího vytvoření nárok na vrácení bez nutnosti hrazení zpětné dopravy.

Proces vrácení zboží je podrobně popsán v této jednoduché infografice z oficiálního webu.

Zdroj: Temu Czechia

 

Recenze obchodu Temu

Abychom vám mohli lépe přiblížit osobní zkušenost s tímto internetovým obchodem, objednali jsme na Temu testovací objednávku. Než se pustíme do recenze aplikace Temu a samotného zboží, v rychlosti zhodnotíme celý proces objednávky až po dopravu.

Výběr zboží, platba a odeslání objednávky
Testovací objednávku jsme provedli v mobilní aplikaci Temu, která hned při prvním spuštění vychrlila první dávku mnoha výhodných nabídek a akcí. Po odkliknutí několika vyskakujících oken jsme se ocitli na seznamu produktů. Musíme uznat, že mimo obtěžující reklamu je aplikace relativně jednoduchá a přehledná. Po výběru produktů a následném zadání doručovacích údajů přišel na řadu výběr platební metody.

K zaplacení objednávky doporučujeme využít Google Pay, který zabezpečí vaše platební údaje.

Doprava
Zhruba do 24 hodin bylo veškeré zboží z objednávky již na cestě. Od samého začátku jsme díky sledovacímu číslu Packeta byli informováni o aktuálním průběhu dopravy. 

Po 7 pracovních dnech balíček dorazil do nejbližšího výdejního místa Zásilkovny.

Kvalita zboží z Temu
Produkty dorazily poměrně rychle a žádný nebyl nijak poškozený nebo rozbitý. Většina dodaných výrobků byla samostatně zabalena v plastovém obalu, což není zrovna šetrné k životnímu prostředí, ale upřímně, vzhledem k ceně a původu to bylo očekávané. 

Co se týče kvality zboží, nemůžeme ji pochválit, ale při tak nízké ceně ani pomlouvat. Většina výrobků je vyrobena z levnějšího plastu, což bylo zřejmé už z původu zboží. S ohledem na cenu ale objednávka nebyla žádné zklamání. Průměrná cenu za objednané zboží se pohybovala okolo 30 korun a nehledě na horší kvalitu bylo vše funkční a splňovalo svůj účel.

Jedním z těch “dražších” položek objednávky byla také odměřovací lžička, tedy spíše lžíce, kterou každý, kdo na Temu někdy byl, určitě alespoň okem zaregistroval.

Pro lepší porovnání cenové hladiny, téměř stejný produkt nabízí v Česku Tescoma za 579 Kč!

Nákup odměřovací lžičky na Temu vyšel na pouhých 76 Kč (vč. baterie). Váha z Temu se zdá být přesná a ve srovnání s digitální váhou Tescoma vykazuje stejné hodnoty. Každý, kdo uvítá takovou vychytávku do své kuchyně tak může ušetřit nemalé peníze.

Nákup šatů na Temu
Z recenzí ostatních zákazníků můžeme většinou zjistit, jak oblečení ve skutečnosti vypadá. Při nákupu šatů i jiného oblečení na Temu si vždy, raději 2x, změřte potřebné míry, abyste vybrali tu správnou velikost.

A jak vypadají samotné šaty? Při ceně necelých 300 Kč už tolik, jako u jiného zboží neušetříte. Pokud byste navštívili pár výprodejů, jistě byste za pár set korun našli možná i hezčí šaty. 

Samozřejmě, že šaty z Temu nebudou zrovna něco, co byste nosili na svatbu, ale na běžné nošení je to více než dostatečné. Obecně, pokud rádi nakupujete na internetu a nejlépe za nižší ceny, Temu není špatná volba. Jen nečekejte prémiovou kvalitu.

Zdroj: Temu Czechia

 

 

Přiblížení společnosti a aplikace

S nákupní aplikací Temu přišla na trh čínská společnost PDD Holdings, kterou v roce 2015 založil podnikatel Zheng Huang. V minulém roce se ve známém magazínu Forbes umístil na 45. místě mezi nejbohatšími lidmi světa.

Samotná aplikace byla poprvé spuštěna v září roku 2022 a to pouze na americkém trhu. Zhruba o půl roku později, v dubnu 2023, se Temu rozrostlo mimo Anglii a Austrálii také na evropský trh, tedy i do Česka. I když naším cílem není společnost vychvalovat, takto rozsáhlá a rychlá celosvětová expanze je přinejmenším úctyhodná.

Zajímavá fakta: V USA byla aplikace Temu nejstahovanější nákupní aplikací roku 2023. Během jediného roku tak předběhla konkurenční SHEIN, který na trhu působí už 15 let.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT