Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Pivovarské muzeum rozjíždí podzimní tvůrčí dílny

04.11.2016 8:32

Pivovarské muzeum v Plzni už o víkendu ožije tradiční sérii tvořivých workshopů. Šňůra dílen potrvá až do začátku prosince, zájemcům budou brány otevřené dokořán každou sobotu.

Tvůrčí dílny v Pivovarském muzeu

Pivovarské muzeum připravilo i letos na podzim bohatý program. Tvořivé dílny odstartují v sobotu 5. listopadu, na ně pak naváže velmi oblíbená Soutěž o nejkrásnější perníček.

Návštěvníci jsou do tvořivých dílen zvání od nadcházející soboty až do 3. prosince. Pivovarské muzeum v Plzni, které sídlí v původní podobě dochovaném právovárečném domě, bude otevřené vždy od 10 do 16 hodin. "Návštěvníci všech věkových kategorií si mohou během pěti sobot postupně vyzkoušet některou z řemeslných a výtvarných technik, které je zároveň pomyslně provedou postupem výroby piva. První sobotu si vyzkouší tkaní pytle na ječmen a provaznictví. Při dalších si osahají bednářské řemeslo a sestaví pivní soudek, ozdobí pivní lahev, vyrobí bedýnku na pivo a na posledním workshopu v prosinci se budou věnovat kovařině a drátenictví. Oblíbenou a léty prověřenou aktivitou je zdobení voňavých perníčků, které mohou na místě přihlásit do tradiční Soutěže o nejkrásnější vánoční perníček,“ láká Rudolf Šlehofer, manažer turismu a tradic z Plzeňského Prazdroje.

První workshop vyjde na 100 Kč pro dospělé návštěvníky a 50 Kč pro děti, studenty a seniory. V ceně je i možnost prohlédnout si Pivovarské muzeum v Plzni a ochutnávka čepovaného piva Pilsner Urquell podávaného přímo na valečce. Za každou další návštěvu workshopů zaplatí dospělý pouze 50 Kč, opakované snížené vstupné činí 20 Kč.

Muzeum zve od tohoto týdne také na novou výstavu připravenou Západočeským muzeem v Plzni, která představuje Zaniklý svět stolních společností. "Výstava představuje fenomén minulého století, stolní společnosti, které fungovaly vlastně jako tehdejší sociální síť a ze kterých vzešly významné osobnosti regionální politiky, ale i kultury a sportu," láká Plzeňský Prazdroj.

V historickém podzemí je navíc k vidění až do 31. prosince výstava soch "V kameni, sádře a pod zemí“.

Program tvořivých dílen:

5. listopadu - Z dílny mistra tkalcovského

Tkadlec představí výrobu pytlů a zájemci si tkaní sami vyzkouší. Upletou si také provaz na zavázání pytle a oblíbenou tašku síťovku.

12. listopadu - A já pořád, kdo to tluče

Návštěvníci se seznámí s prací bednářů, osahají si práci se dřevem, vyzkouší si stavění pivního soudku a vyrobí vlastní dřevěnou dekoraci.

19. listopadu - Co s pivní lahví

Bude věnována pivním lahvím, které se k zákazníkům dostávají již 150 let. Návštěvníci si lahev ozdobí drátováním nebo barvami na sklo. Zájemci si mohou na lahev nechat vygravírovat vlastní text či věnování.

26. listopadu - Když Vánoce zavoní

Nabídne možnost vyrobit si vlastní dřevěnou bedýnku, podobnou těm, ve kterých se tradičně vozily pivní lahve. Workshop bude pokračovat zdobením vánočních perníčků. Na místě bude možné je rovnou přihlásit do tradiční Soutěže o nejkrásnější vánoční perníček.

3. prosince - Kovej, kovej, kováříčku

Přepravu piva dlouhá léta zajišťovali pivovarští koně s povozy. Kovář předvede práci s kovem i výrobu koňské podkovy, návštěvníci si také sami vyzkouší drátenictví.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte