Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Klášter Plasy otevře návštěvníkům i běžně nepřístupné prostory

04.07.2019 8:01

Letní měsíce budou v kláštěře v Plasích opět ve znamení mimořádných akcí. Už v červenci se zájemcům otevřou běžně nepřístupné prostory. Chystají se i večerní prohlídky.

plasy-01letecky

Do běžně nepřístupných prostor se v létě podívají návštěvníci plaského kláštera. Hned ve dvou termínech budou probíhat speciální technicky zaměřené prohlídky. 

Unikátní prohlídkový okruh odhalí fungování vodního, větracího a tepelného systému budovy konventu. K dispozici bude 13. a 14. července a 17. srpna. Prohlídky nazvané Vodní systém jsou vždy velmi lákavé.

"Budova byla vystavěna v letech 1711–1738 podle plánů architekta Jana Blažeje Santini Aichela. Podle cisterciácké tradice se stavělo v údolní říční nivě, kde se nacházelo velmi nestabilní bažinaté podloží. Proto byla budova založena na 5100 dubových pilotách, k nimž se přivedla voda, jež konzervuje toto dřevo v základech. Soustava vodních kanálů nacházejících se pod budovou konventu není jediným technickým řešením této stavby. Konvent má také vzdušný systém, který pomáhá odbourávat vlhkost a prohřívat budovu," vysvětluje kastelán Pavel Duchoň.

Také závěr července bude v Plasích ve znamení tradiční akce. Ve dnech 26. a 27. července jsou připravené večerní prohlídky nazvané Nocí ke hvězdám. Po oba dny si návštěvníci prohlédnou nasvícené interiéry vlastním tempem i vlastní cestou. Prohlídku si mohou zpestřit hledáním tajenky. Její rozluštění úspěšným návštěvníkům zajistí vstupné zdarma do dalších klášterů v Kladrubech a v Teplé.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT