Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Slavnosti svobody zakončil vzpomínkový akt Díky, Ameriko! - FOTKY

06.05.2024 21:41

V pondělí 6. května v podvečer zakončil Slavnosti svobody 2024 vzpomínkový akt Díky, Ameriko!, kterému přihlížely stovky lidí a účastnili se ho vzácní hosté – potomci amerických a belgických veteránů, kteří v květnu 1945 osvobozovali Plzeň.

vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (1)
vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (1)vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (2)vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (5)vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (4)vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (6)vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (7)vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (8)vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (9)vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (10)vzpomínkový akt Díky, Ameriko!_0524_MMP (11)

„Není to dlouho, co jsme válečným veteránům v Plzni mohli osobně stisknout ruku a v dojetí a často i se slzami v očích říct: DĚKUJEME. Děkujeme vám za to, že jste neváhali opustit své rodiny a domovy a nasadit své životy v boji za naši svobodu a demokracii. Čas je bohužel neúprosný. Dnes tu s námi veteráni nemohou být. Mnozí z nich nás opustili, mnozí sledují Slavnosti svobody na dálku. V požehnaném věku, ale se stále stejným nadšením a láskou k našemu městu. Rád bych je tímto srdečně pozdravil a vzkázal jim: Jste naši hrdinové a nikdy na vás nezapomeneme,“ řekl v úvodu svého projevu primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Připomněl, že ti, kdo Plzeň osvobozovali, nepřinesli jen mír a svobodu, ale také obdivuhodné životní příběhy.

„Díky těmto příběhům váš odkaz můžeme předávat dalším generacím. Naše dcery, synové, vnučky, vnuci a jejich děti budou vědět, jakou cenu svoboda má a komu za ni vděčíme. Nikdy proto nepřestaneme pociťovat vděk a nikdy nebudeme brát osvobození Plzně spojeneckými vojsky za samozřejmost. Rozhodně ale budeme hrdí na to, že západ Čech osvobodila americká armáda a že každý rok v květnu můžeme vyvěsit americké, belgické a české vlajky. Plzeň je totiž jiná. Plzeň patří na západ. Plzeň říká: Díky, Ameriko!,“ připomněl primátor Roman Zarzycký.

Kromě primátora promluvili také zástupci Parlamentu České republiky i vlády, amerického velvyslanectví, Plzeňského kraje i samotní potomci veteránů.

Za rodiny amerických veteránů promluvila Kathleen Lemmons Hoffman, dcera veterána Charlese Roberta Lemmonse a tajemnice Asociace 16. obrněné divize, jež uchovává živý odkaz těch, kdo v ní bojovali.

„Můj manžel a já už jsme dlouho zapojeni do asociace 16. obrněné divize, za tu dobu jsme se setkali a seznámili s řadou veteránů nejen 16. ale i dalších divizí. Veteráni říkali, jaké to bylo v květnu 1945 tady v Plzni. Češi podle nich byli neobyčejně vděční, mnozí plakali, nabízeli kávu, čaj, koláče, dokonce je zvali k sobě domů ke stolu, nabídli jim, že jim vyperou oblečení, že se mohou umýt v teplé vodě, dávali jim plzeňské pivo, mnozí z vojáků dostali pusu," řekla Kathleen Lemmons Hoffman.

„A když v roce 1990 začaly oslavy svobody v Plzni, veteráni, kteří se jich zúčastnili, říkali, že to přijetí bylo úplně stejné jako v roce 1945, Češi byli zkrátka vděční,“ přiblížila Kathleen Lemmons Hoffman.

Účast na Slavnostech svobody v Plzni je pro potomky veteránů příležitostí, jak uctít památku otců, jak udržovat při životě jejich odkaz. „Cítíme přitom úplně stejný vděk a stejnou lásku jako tehdejší veteráni během osvobozování Plzně,“ dodala.

Americký velvyslanec v České republice Bijan Sabet v úvodu svého projevu poděkoval Plzni za to, že udržuje památku osvoboditelů při životě pořádáním oslav osvobození. Upozornil také, že stejně jako v nejtemnějších dnech druhé světové války si je třeba dnes znovu připomínat, že v jednotě je naše největší síla a že můžeme společně překonat tyranii právě takovou, jakou je nezákonná totální invaze Ruska na Ukrajině.

V závěru vyzval: „Uctěme odkaz našich předchůdců tím, že budeme společně pracovat na budoucnosti, v níž se v míru a prosperitě bude dařit všem.“

Při vzpomínkovém aktu u pomníku Díky, Ameriko! promluvili také předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Skopeček, ministr kultury ČR Martin Baxa a hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Letošní oslavy osvobození Plzně tímto aktem skončily. Trvaly od pátku 3. května. Navštívilo je několik desítek tisíc lidí. S největším zájmem se setkal, stejně tak jako každý rok, Konvoj svobody. Reportáž naleznete ZDE. Špalíry lidí byly rozmístěny po celé Klatovské třídě. 

Foto MMP a QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT