QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Plzeň uctila památku zesnulého belgického veterána Valère Gustina

07.11.2022 15:29

Belgický veterán Valère Gustin, který byl ještě letos v květnu návštěvníkem Slavností svobody v Plzni, zemřel v sobotu 5. listopadu 2022 ve věku 98 let. Plzeň uctila dnes jeho památku.

Gustin_pieta_Zarzycký foto magistrát
Veteran_Gustin_foto magistrátGustin_pieta_Zarzycký foto magistrátGustin_pieta_foto Magistrát primátor zarzycký

Primátor města Plzně Roman Zarzycký položil v pondělí 7. listopadu položil k bronzové desce na schodišti plzeňské radnice na náměstí Republiky. Deska z roku 1995 připomíná účast belgického 17. střeleckého praporu na osvobozování Plzně v květnu roku 1945 a je jediným památníkem v Plzni věnovaným pouze belgickým vojákům.

Valère Gustin se narodil 21. dubna 1924 nedaleko Lutychu. V době války studoval veterinární lékařství, dostal ale předvolání, aby nastoupil na nucené práce v Německu. Na předvolání nereagoval a přidal se i přes nízký věk k odbojové skupině. Když skupinu nacisté povraždili, Gustin po vyléčení střelného zranění vstoupil počátkem roku 1945 k belgickému 17. střeleckému praporu, který působil jako součást americké první armády. V dubnu 1945 přešel belgický prapor ke třetí americké armádě generála George S. Pattona. S ní se Gustin podílel i na osvobozování západních Čech.

Valère Gustin byl jedním z posledních veteránů belgického 17. střeleckého praporu, jenž pomáhal v květnu 1945 osvobozovat pod vedením armády generála Pattona také Plzeň. Před necelým měsícem se zúčastnil i slavnostního odhalení pamětní desky, kterou Plzeň věnovala právě 17. střeleckému praporu v Lutychu (Liège), odkud většina jeho příslušníků pocházela.

„Valère Gustin je jedním z hrdinů, kteří v druhé světové válce riskovali své životy v boji za naši svobodu. Je mi to obrovsky líto. I když už se nikdy nesetkáme, Valère Gustin navždy zůstane v našich srdcích. Upřímnou soustrast rodině,“ reagoval primátor Roman Zarzycký.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24