Nové divadlo v Plzni otevřelo své brány! Do dokončení zbývá už jen kousek...FOTKY

21.06.2014 12:09

Nové divadlo v Plzni ještě před oficiálním otevřením vpustilo do svých interiérů veřejnost. V rámci prohlídek tak lidé mohou vidět, jak práce neuvěřitelně pokročily a vše je skutečně před dokončením. Podívejte se na fotky!

Prohlídky Nového divadla_červen_2014_QAP foto (26)

Nové divadlo v Plzni na Jízdecké otevřelo své brány veřejnosti ještě před tím, než se v září oficiálně spustí do provozu. Návštěvníci se tak dostali i do prostor, které nejspíš už nikdy neuvidí. Za poslední měsíce práce skutečně ohromně pokročily. Dokonce už se otevřel i prostor před samotným divadlem...

Pořádnou porci práce mají za sebou dělníci na stavbě Nového divadla v Plzni. Během několika posledních měsíců pokročily práce mimořádně ( jak vypadal interiér divadla na začátku března, se můžete podávat v reportáži zde). V současné době už je hotový například i hlavní sál a hlediště, vidět už je také téměř úplně dokončené jeviště, které bude unikátní nejen díky své rozloze, ale právě díky divadelním technologiím, které nakonec stály víc, než se předpokládalo.

"Je tam technika za velký peníze. Je to nejrozsáhlejší soubor všech věcí, který v divadle jsou. Ta iluze, aby divák viděl uričté věci, které se před ním na jevišti mění, je dělána práve tou technikou. My ji ve Velkém divadle také máme, ale nemůžeme ji využívat během představení, protože je nesmírně hlučná. Tam jsou trapézové šrouby. Tady ty stoly nese hydraulika, která je tichá a rychlá a řízená počítačem," řekl QAPu Jaroslav Möller, koordinátor stavby za divadlo. Nicméně propracované je i zázemí pro herce, personál i hostující aktéry, každé patro má svou barvu. Těsně před dokončením je také zázemí pro diváky včetně šatny a restaurace, která bude zabírat celé patro před vstupem do hlavního sálu.

Před otevřením proběhnou i zkušební představení s diváky. Plastika oblázku se bude instalovat v červenci...

Velkýb sál mám kapacitu 461 diváků, tedy o něco větší, než má dnes již zavřené Komorní divadlo. "V Komorním divadle už se ale třeba ty poslední dvě řady vůbec neprodávaly, protože lidé tam prostě neviděli. O stavbě nového divadla semluví už skoro 50 let. Komorní divadlo jako takové bylo od začátku provizorní a teď už bylo ve skutečně havarijním stavu," říká Jaroslav Möller.

Sál by měl být také do detailu propracovanou a mimořádnou akustiku. Vše se bude ještě speciálně dolaďovat, budou probíhat měření zvuku a před samotným otevřením také zkušební představení, aby se vyzkoušelo fungování " naživo". Představení ale budou veřejnosti podle všeho uzavřená, o obsazení msít se nejspíš postará divadlo.

O Nové divadlo se bude starat Obytná zóna Sylván...

Provoz divadla a samotné jeho fungování jako komplexu se ukáže až v praxi. Teprve ta také prověří způsob správy budovy. Divadlu totiž celá budova patřit nebude. "My jako divadlo přebíráme od září pouze tři soubory. Jevištní technologii, osvětlení a zvukařinu. Všechen zbytek přebírá Obytná zóna Sylván. Jak to bude fungovat, to se teprve ukáže. Protože ten provoz divadla znám, tak je pro mě dost těžký si představit, kdybychom během představení řešili nějaké havárie, jak to budeme řešit díky tomu rozdělení kompetencí," dodává Jaroslav Möller.

Nové divadlo se otevře 2. září operou Prodaná nevěsta. Jestli se divadlo ještě před otevřením veřejnosti ukáže, není jisté. Podle všeho jsou tyto víkendové prohlídky pro veřejnost do otevření už poslední. Mnoho z lidí si tak musí počkat až na samotné otevření. Na prohlídky se totiž předem registrovalo a bez rezervace se tak nikdo do prostor divadla nedostane.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT