Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dětská odrážedla, podle výrobce jsou pro předškoláky?

11.08.2010 7:29

Máte doma jednoletou ratolest a chcete jí koupit dětské odrážedlo? Pak chyba lávky, ta jsou určena od tří let věku. Není ve třech letech už ale pozdě na odrážedlo? Ještě k tomu jsou na trhu opět nevyhovující odrážedla.

Dětská odrážedla jsou často vhodným dárkem k prvním narozeninám dítěte. Do půl roku ho začne používat, řeknete si. Podle doporučení výrobců by ovšem taková hračka směla přijít do rukou až dětem tří a víceletým. Máme nutit děti, které už prohánějí tříkolky, koloběžky a kola, aby jezdily na plastových odrážedlech? Časopis Test se rozhodl otestovat některá odrážedla a nevyšla z toho dobře.

Dětské odrážedlo je zpravidla prvním dopravním prostředkem, které naše ratolest ovládá. Jen zřídkakdy na něj ale poprvé nasedne po druhém roce věku; zpravidla se tak děje zhruba asi o půl roku dříve. Výrobci na to mají ale jiný názor; z šesti testovaných výrobků smí být pouze odrážedlo Lena použito již v 18 měsících, ostatní až od 3 let věku dítěte.

Co se skrývá za tímto nesmyslným omezením? Výrobci shodně tvrdí, že vdechnutí malých částí. "Podrobili jsme odrážedla různým zkouškám, včetně pádů z výšky, ale žádná malá součást, kterou by děti mohly spolknout či vdechnout, se z nich neuvolnila. Nic takového se na nich nenachází," uvedla šéfredaktorka časopisu Test Ida Drozdová. "V žádném případě se nejedná o opatrnost ze strany výrobců, jde pouze a jenom o jejich alibismus," upřesňuje. Dětská plastová odrážedla svým charakterem a konstrukcí jednoznačně patří do věkové skupiny do 36 měsíců!

V testu bezpečnosti se pak prokázala další slabina odrážedel. Čtyři ze šesti výrobků byly ohodnoceny stupněm nedostatečně. Důvodem bylo nedodržení bezpečné mezery v místech, kde dochází k pohybu částí hračky proti sobě, a může tak dojít ke skřípnutí nejenom prstů dítěte.

Podstatně lépe prošla odrážecí kola. V testu nebyla odhalena žádná závada.

Vybírejte proto pečlivě a vždy nechte dítě, aby si odrážedlo odzkoušelo na místě než ho koupíte. Předejdete tak nebezpečí.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství