Dobřany obnovují tradici posvícení a Havelských trhů

20.10.2017 21:36

Posvícením a řemeslnými trhy ožije v sobotu 21. října dobřanské náměstí. Chybět nebude dobré jídlo ani zábava pro děti včetně historického kolotoče.

Náměstí v Dobřanech před rekonstrukcí

Své keramické, dřevěné, drátované, šité, háčkované a další výrobky přivezou na dobřanské náměstí řemeslníci z širokého  okolí. K vidění budou ukázky řemesel a chystají se i dílničky pro děti. "Svoji účast potvrdilo více než 40 řemeslníků a několik chráněných dílen s různorodým sortimentem. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční posvícenské dobroty, koláče, perníčky, jablkové knedlíky, domácí limonády, pivo i moravská vína,“ sděluje ředitelka kulturního střediska Jaroslava Umnerová.

"Obnova kdysi tradičních Havelských trhů a Posvícení je pokusem vrátit do města  akce, na které si možná vzpomenou rodiče našich rodičů. Ještě po roce 1945 se v Dobřanech Posvícení slavilo a trhy byly nedílnou součástí každodenního života. Naše generace zná vše už jen z vyprávění. Věřím, že si tyto podzimní oslavy najdou místo v kulturním kalendáři a mezi občany své příznivce,“ dodává místostarostka Dobřan Dagmar Terelmešová.

O hudební kulisu trhu se postará s kramářskými a jarmarečními písněmi flašinetář Honza a kapelaTabasker. Pro děti  je nachystáno divadelní představení. "Pohádka O statečném kováři Mikešovi začne v 10:30 přímo na pódiu. Celý den se mohou děti zdarma svézt na dřevěném, klikou poháněném kolotoči. Pro odvážné, zvědavé i všechny ostatní jsou připravené komentované prohlídky zvonice – od 11 hodin vždy v celou hodinu,“ doplňuje Jaroslava Umnerová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy