Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Léto budiž pochváleno – i tak je ale třeba zůstat ve střehu

12.06.2023 7:01

„Úpal a úžeh jsou nemoci způsobené vlivem vysokých teplot. Zatímco při úžehu dochází pouze k přehřátí mozku, úpal se týká celého organismu. Kvůli podobným příčinám a příznakům bývají často zaměňovány nebo dokonce považovány za stejná onemocnění. Někdy mohou navíc zaútočit společně,“ sděluje praktická lékařka EUC Kliniky Plzeň MUDr. Kateřina Kučerová.

EUC KLinika (4)
EUC KLinika (4)EUC KLinika (1)EUC KLinika (2)EUC KLinika (3)

Jak od sebe úpal a úžeh odlišit a jakou podle toho zvolit první pomoc?

Úpal je onemocnění způsobené horkem a nedostatkem čerstvého vzduchu. Může k němu dojít nejen při pobytu na slunci, ale také v přetopených, nevětraných nebo vlhkých místnostech. Vliv má i nedostatečný pitný režim. V důsledku těchto faktorů tělo nezvládá vytvořit dostatek potu pro své ochlazení a dochází k přehřátí organismu.

Úžeh lze definovat jako přehřátí mozku a na rozdíl od úpalu za ním vždy stojí sluneční záření. Postihuje proto osoby po delším pobytu na slunci (zejména v tropických oblastech). Dá se mu předcházet zvýšenou opatrností – nošením pokrývky hlavy, dostatečným příjmem tekutin a vyhýbáním se slunci kolem poledne, kdy je jeho vliv nejsilnější.

Jak rozpoznat úpal od úžehu?

K typickým příznakům úpalu i úžehu patří bolest hlavy, nevolnost a někdy také horečka či zvracení.

Úpal mohou doprovázet i tyto příznaky:

• suchá kůže

• svalové křeče

• zrychlené dýchání

• zmatenost

• zimnice

• mdloby, nebo dokonce ztráta vědomí

Úžeh se navíc někdy projevuje jako:

• slabost

• horkost a spálená kůže

• ztuhnutí šíje

Příznaky úžehu se někdy mohou objevit až s několikahodinovým zpožděním. Pokud na sobě tedy pozorujete výše uvedené symptomy pár hodin po pobytu na slunci, velmi pravděpodobně se jedná právě o úžeh.

Jak dlouho trvá úpal a úžeh

Díky včasné první pomoci při úpalu a úžehu trvají akutní příznaky obvykle jen několik hodin. Při úpalu by měla teplota klesnout pod 37°C během půlhodiny, odeznít by mělo také zvracení či mdloby. Únava však může přetrvávat i několik dnů. Termoregulační procesy těla se při úžehu obnovují celkově 2–3 dny. Čtyřicetistupňová horečka by však měla odeznít do 12, maximálně do 24 hodin.

První pomoc při úžehu

Také při úžehu je potřeba nemocného dostat do chladnějšího prostředí (z dosahu slunečního záření), zajistit přísun tekutin a ochlazení, a to ve formě studených obkladů přikládaných na hlavu. Z nápojů se hodí zejména čistá voda, černý čaj, iontové či mineralizované nápoje nebo případně rehydratační roztok. Horečku lze mírnit podáním analgetik, spálení od slunce přípravky s obsahem panthenolu a vitaminu E. Nepoleví-li horečka do 24 hodin nebo pokud úžeh doprovází ztráta vědomí či trnutí šíje, je potřeba neprodleně kontaktovat lékaře.

Léčba úpalu a úžehu

„Léčbu mírnějších projevů úpalu a úžehu lze zvládnout díky rychlé první pomoci spočívající zejména v ochlazení organismu a zajištění dostatečného příjmu tekutin (ovšem po malých dávkách, aby nevyvolávaly zvracení). Zejména úpal vyžaduje větší pomoc okolí. Odveďte nemocného na chladné místo a zajistěte mu dostatečný přísun vzduchu otevřením okna a uvolněním oblečení u krku. Pomozte mu do polohy vleže se zdviženýma nohama a zajistěte chlazení těla – nejlépe chladnou koupelí nebo otíráním chladnou vodou. Pokud však teplota neklesá nebo nemocný neustále zvrací či ztrácí vědomí, úpal nepodceňte a vyhledejte ihned lékařskou pomoc,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Kučerová.

foto: EUC klinika Plzeň

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
PK právník pracovní místo
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT