Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.05.2024 20:44

Vážná dopravní nehoda u obce Holovousy na severním Plzeňsku

Na místo letěl vrtulník! Zasahují všechny složky IZS

Stavební práce v budově hlavního nádraží v Plzni se přesunou do spodní haly - FOTKY

03.01.2022 7:12

První výraznější omezení čeká od 4. ledna cestující na plzeňském hlavním nádraží. Rekonstrukce památkově chráněné budovy postoupila do další fáze, a proto se pro cestující uzavře spodní hala.

IMG_4999

Většina změn bude probíhat přes noc, aby byl dopad pro cestující minimální. Přesun vnitrostátních pokladen do horní haly je připraven ze 4. na 5. ledna, přemístění mezinárodních pokladen z 5. na 6. ledna a odjezdových a příjezdových tabulí z 6. na 7. ledna.

V době stěhování a prvních dnů v novém režimu Správa železnic zajistí koordinátory pro případné navádění cestujících. Od pondělí 10. ledna bude spodní hala kompletně uzavřena, zůstane v ní pouze koridor k výtahu. Veškeré služby včetně veřejných toalet budou k dispozici v horní hale.

Celá výpravní budova bude osazena provizorním orientačním systémem, zároveň na všech vstupech bude osazen situační plánek stanice, aby cestující věděli, kde a jaké služby jsou dostupné.

Práce na rekonstrukci výpravní budovy začaly letos v květnu a potrvají minimálně dva a půl roku. Letos se soustředily do zázemí spodní haly a na centrální schodiště, kde budou nově dva eskalátory. Zhotovitelem je Společnost nádraží Plzeň, celková částka činí 668 milionu korun.

Celý objekt dostane novou střechu a fasádu, vše s důrazem na jeho památkovou ochranu. Důležitou součástí rekonstrukce pak bude výměna všech vnitřních rozvodů a také oken a dveří, což zajistí nižší energetickou náročnost budovy. Dále dojde k vytvoření administrativně- provozního zázemí složek Správy železnic a dopravců včetně úprav ve vyšších patrech.

Zcela se přestaví horní hala, která bude sloužit jako otevřený čekárenský prostor v podobě obchodní pasáže s komerčními jednotkami po obou stranách. Snadnější překonání výškového rozdílu mezi hlavní a horní halou zajistí eskalátory a výtahy. Hlavní hala bude mít nové komplexní osvětlení a kamery s přímým dohledem. Součástí orientačního a informačního systému budou hlasové majáčky pro nevidomé a indukční smyčky pro sluchově postižené.

 

foto: SŽ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství