Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Mládě labutě drasticky poranil norek

23.08.2010 7:13

Plzeňští ochránci zvířat se diví, jak mohla mladá labuť přežít útok norka. Zranění hlavy, která jí způsobil jsou podle nich téměř neslučitelná se životem. Mládě, ale přesto bojuje a zatím žije!

Labuť pokusaná od norka (2) m
Labuť pokousaná od norka oLabuť pokusaná od norka (2) m7.7. 2010 076 m

U řeky Berounky na plzeňské Doubravce objevili ochránci poraněné mládě labutě.

"Labutí mládě má vykousanou hlavu až na samotný mozek a to ze dvou stran, je to jasný útok norka, zuby jsou malé a hlavně je to jeho způsob lovu," řekla Karel Makoň, vedoucí Záchranné stanice živočichů v Plzni a pokračoval: "Zhruba před měsícem samice norka zlikvidoval před zraky lidí na hrázi dospělou labuť velkou. Norek se držel labutě za hlavu a hryzal jí do lebky tak dlouho, až ji usmrtil. Jak jsem ochranář tělem i duší, tvrdím, že norky americké je třeba cíleně likvidovat!"

Zranění mladé labutě jsou podle Makoně téměř neuvěřitelné a neslučitelné s dalším životem, ale labutí mládě zatím žije. "Není to zdaleka ojedinělá záležitost a populace rychle se šířícího norka amerického decimuje všechny vodní i kolem vody žijící živočichy. Od ryb, škeblí, raků, přes ptáky, savce , prostě všechno!" uvedl Makoň a dodal, že tato, u nás nepůvodní, šelma byla uměle vysazena na celém území ČR, když opakovaně unikaly jednotlivé kusy z kožešinových farem a nebo byli norci extrémisty cíleně z klecí vypouštěni. "Norek americký dokonce zlikvidoval a vytlačil původního norka evropského a dnes se vyskytuje snad na všech tocích i rybničních soustavách. Dokud jeho populaci nezlikviduje nějaké onemocnění, bude decimovat naší přírodu i přes to, že se ho snažíme uměle tlumit, chytat a likvidovat," dodal Makoň.

Fotografie: DESOP Záchranná stanice živočichů Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte