Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od pondělí se neočkovaným ztíží návrat do ČR z Nizozemska, Norska či Slovinska

06.09.2021 7:00

Od pondělí 6. září se ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky z Nizozemska, Norska, Slovinska a San Marina. Na takzvané mapě cestovatele se přesunou z oranžové kategorie do červené.

mapa covid_6. 9. 2021

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí ministerstvo zdravotnictví se každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy.

K zemím s nízkým rizikem nákazy bude v Evropě patřit Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Vatikán. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Hongkong, Japonsko, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur, a Tchaj-wan. 

Do oranžové kategorie značící střední míru rizika se ze zelené přesune Rumunsko, z červené Azorské ostrovy. Zařadí se tak k Finsku, Chorvatsku, Itálii, Lucembursku, Lotyšsku, Maltě a Rakousku.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Řecko, San Marino, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Kanárské a Baleárské ostrovy a Madeira. 

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

 

Foto: MZV ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství