Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Divadlo Alfa uvede Ostře sledované vlaky na narozeniny Bohumila Hrabala

22.03.2014 8:00

V pátek 28. března, v den nedožitých stých narozenin českého spisovatele Bohumila Hrabala, uvede Divadlo Alfa premiéru dramatizace stejnojmenné novely Ostře sledované vlaky.

alfa

Přesně na den nedožitých 100. narozenin jednoho z nejslavnějších a nejoriginálnějších českých spisovatelů Bohumila Hrabala naplánovalo Divadlo ALFA premiéru inscenace Ostře sledované vlaky.

K příběhu z malého protektorátního nádraží Bohumila Hrabala inspirovala jednak vlastní krátká epizoda, kdy za války pracoval jako výpravčí, jednak skutečná událost, spojená s partyzánskou skupinou, která odpálila německý muniční vlak.

Dramatizaci stejnojmenné novely, kterou proslavil i oscarový film režiséra Jiřího Menzela, připravila dvojice mladých autorů Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček, Jakub Vašíček se zároveň ujal režie. Sami autoři upozorňují, že jejich dramatizace Hrabala bude s odstupem 50 let o něco syrovější a zároveň grotesknější, než poetizující Menzelův film.

Výběrem tématu navazují Jarkovský a Vašíček velmi volně na svoji předchozí inscenaci Hamleteen, která se rovněž věnuje problematice dospívání a stejně jako Ostře sledované vlaky vychází z díla klasika. Návaznost je podtržená obsazením hlavního hrdiny Miloše Hrmy Milanem Hajnem, který předtím ztvárnil roli Hamleta, formulací podtitulu, i zřetelným zacílením k obdobné divácké skupině.

"Na zapadlou železniční stanici nastupuje nadšený adept ajznboňáckého řemesla. Na co naráží? S čím se střetává? Co je vlastně dospělost? Je-li to schopnost vzít do vlastních rukou osud svůj i společenství, jehož jsme součástí, jsou pak všichni ti směšní, nemožní, za života zmrtvělí dospělí kolem opravdu dospělí? Ohledávání dospělosti z pohledu mladého člověka, jemuž chybí už jen krůček, aby do ní vstoupil, a který ho nakonec skutečně udělá, bohužel, ve chvíli, kdy doba opět vymknuta ze svých kloubů šílí, je tedy nejspíš klíčovým tématem této iniciační inscenace," uvedl Tomáš Jarkovský.

Divadlo Alfa poprvé Ostře sledované vlaky uvede v pondělí 24. března v 9:00, slavnostní večerní premiéra v den 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala proběhne v pátek 28. března v 18:00 hodin.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte