Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Západočeská univerzita se připravuje na otevření pro některé studenty

16.04.2020 18:50

ZČU se připravuje na otevření, zatím ale jen ve zmírněném režimu pro některé studenty. Od příštího týdne mohou někteří studenti docházet na konzultace do školy. Zatím jde ale jen o studenty posledních ročníků.

"Studenti posledních ročníků bakalářského, magisterského a doktorského studia na Západočeské univerzitě v Plzni mohou dle ustanovení Ministerstva zdravotnictví ČR od pondělí 20. dubna docházet na individuální nebo skupinové konzultace čítající nejvýše pět osob. Pro studenty ostatních ročníků univerzita připravila dva možné scénáře," uvádí tisková mluvčí ZČU Šárka Stará.

Neprobíhá tedy standardní kontaktní výuka, ale konzultace předem domluvené s vyučujícími. Vypsání konzultací či dalších forem výuky však závisí na rozhodnutí každého pedagoga – jedná se o možnost, nikoli povinnost.

A co studenti ostatních ročníků?

Vláda pro ně zatím datum, kdy bude možné pokračovat v kontaktní výuce, nestanovila. Vedení ZČU tak nepředpokládá, že by v tomto semestru byla ještě zahájena klasická kontaktní výuka.

"Harmonogram proto upraví tak, aby umožnil zdárné zakončení akademického roku. To může znamenat například vypsání termínů zkoušek v červenci a srpnu nebo odklad termínu konce semestru," uvádí tisková mluvčí ZČU.

Vedení ZČU se připravuje na dva scénáře.

Optimistická varianta vychází z předpokladu, že by studenti  nastoupili během června. Většina předmětů by se tedy odučila distančně a v závislosti na charakteru předmětu a rozhodnutí vyučujících by touto formou mohly proběhnout i některé zkoušky. Ty předměty, kde je nutná osobní účast, by se uskutečnily ve zmíněné blokové výuce během června.

Zároveň by už v červnu začaly státní závěrečné zkoušky, které by se konaly i během prázdnin a případně ještě na začátku září. Nový semestr by v takovém případě mohl začít dle harmonogramu.

Pesimistická varianta počítá s nástupem studentů až v září. V takovém případě by plánovaná bloková výuka prakticky zaměřených předmětů musela proběhnout až na začátku září, což by se promítlo jak do termínů mnoha běžných zkoušek, tak i státních závěrečných zkoušek.

Zimní semestr by pak začal nejméně s dvoutýdenním zpožděním, což by znamenalo také pozdější ukončení výuky, která by tak tentokrát probíhala ještě v lednu.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT