QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival japonských filmů a kultury startuje již tento týden

02.03.2015 18:23

Osmý ročník festivalu japonských filmů a kultury EIGASAI 2015 - Plzeňský prolog odstartuje ve čtvrtek 5. března. Hlavním hostem festivalu EIGASAI 2015 je oscarový režisér Yōjirō Takita.

Osmý ročník festivalu japonských filmů a kultury EIGASAI 2015 - Plzeňský prolog - začíná již 5. března v 18:00 hodin. 

Letošní ročník festivalu je z několika ohledů výjimečný. Předně je součástí významného mezinárodního projektu Japan Fest 2015, který je jedním z pilířů projektu Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury a díky velkorysé podpoře nadace Japan Fest Comitee, Plzeňského kraje a Plzně 2015 ho svojí přítomností poctí vůdčí tvůrčí osobnost, japonský oscarový režisér Yōjirō TAKITA

V rámci plzeňského prologu festivalu Eigasai uvedeme Takitovu filmovou retrospektivu, v níž kromě oscarového snímku nebudou chybět jeho historické velkofilmy, psychologická melodramata, ale ani ukázky rané tvorby, včetně svérázného erotického žánru "pinku eiga" (doslova "růžové filmy"). Kromě besedy s plzeňskými diváky povede Takita také celodenní tvůrčí dílnu s českými i zahraničnímu studenty na pražské FAMU.

"Nesmírně se těším, až se budu moci na vlastní oči přesvědčit, jak lidé v Plzni vnímají mé filmy, vyslechnout si jejich dojmy a názory, protože české publikum považuji za zcela mimořádné," říká v televizním interview natočeném speciálně pro potřeby festivalu režisér.

Dalším tématem letošního ročníku Eigasai bude kontroverzní, ale pro japonskou kulturu velmi charakteristické téma "Reflexe smrti v japonském filmu a kultuře". Pro diváky je připravena kolekce napříč žánry a epochami – od absurdních komedií až po drsný thriller, od doby poválečné až po díla posledních let.

Z doprovodného programu je možné jmenovat koncerty skupin Tara Fuki a DekadentFabrik, besedu se socioložkou Jiřinou Šiklovou či Robinem Shoenem Heřmanem, nebo výstavu Umění umírat aneb o posledních věcech člověka, kterou připravilo Západočeské muzeum v Plzni.

"Plzeňské publikum má díky festivalu Eigasai možnost shlédnout jinak zcela nedostupné filmy, ale také možnost porovnání evropského a asijského přístupu k filmové práci. Jako součást celoročního festivalu japonské kultury Japan fest v rámci programu Evropského hlavního města kultury 2015 nabídnou snímky divákům pestrou reflexi japonské estetiky, filosofie i běžného způsobu života," vysvětluje Jiří Sulženko, programový ředitel projektu Plzeň 2015.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT