V Galerii města Plzně je k vidění unikátní výstava graffiti CAN/VAS

26.11.2021 7:36

V Galerii města Plzeň je pro návštěvníky od čtvrtka 24. listopadu k vidění nová výstava. Jedná se o soubor obrazů několika autorů, kteří se během let vyprofilovali v rámci pražské grafické komunity.

Can.vas_foto galerie-plzen.cz

Graffiti se u nás v Česku objevilo na přelomu 80. a 90. let minulého století, za pár let už tady začalo psát vlastní dějiny. Umělce spojuje originalita a především skutečnost, že dokázali překročit hranice mezi ulicí a galerijním prostorem. Na vástavě uvidíte obrazy například od Petra Königsmarka, Zeb One; Michala Škapy, Tron nebo Jakuba Uksy, Obic.

"Těžištěm výstavy jsou obrazy, v expozici se ale na rozdíl od té předchozí, významným způsobem objevují i práce vytvořené pomocí jiných médií než je malba – objekty, neonové instalace, keramické plastiky nebo projekce. Výběr je koncipovaný tak, aby představil nejen přesvědčivé výtvarné individuality, ale naznačil také inspirační zdroje jejich vyjadřování, ať už je to přímo písmo, městský prostor, civilistní život, geometrická abstrakce nebo třeba komiksová estetika," uvádí galerie.

Vzhledem k nepříznivému vývoji epidemiologické situace byla výstava otevřena bez vernisáže.

Výstava je k vidění od 25. listopadu do 16. ledna příštího roku. Galerie je otevřena od úterý do neděle vždy od 10. do 18. hodin.

 

foto: galerie-plzen.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy