Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policie vyhodnotila situaci, ke které došlo při finále MOL Cupu v Plzni

28.05.2024 10:03

Finálové utkání, které se odehrálo ve středu 22. května v rámci fotbalové soutěže MOL Cup mezi domácím týmem FC Viktoria Plzeň a hostujícím týmem AS Sparta Praha, s sebou přineslo nejenom prohru plzeňského týmu, ale také nesportovní chování fanoušků.

2024.05.22-20.06.35-432w

Finálové utkání v rámci fotbalové soutěže MOL Cup mezi domácím týmem FC Viktoria Plzeň a hostujícím týmem AS Sparta Praha mělo dohru. Po skončení vyhecovaného utkání, který vyhrála nakonec Sparta, fanoušci obou týmů vtrhli na hrací plochu. Psali jsme ZDE.

"Několika případy, které naplnily přestupkovou či trestněprávní rovinu, se nyní zabýváme a nadále pracujeme na vyhodnocování dalších záznamů, včetně materiálů z virtuálního prostředí," uvádí mluvčí policie Pavla Burešová.

"Přestože jsme předem upozorňovali na zákaz používání pyrotechniky na stadionu i při přemisťování na něj i po cestě z něj zpět, zaznamenali jsme v průběhu finálového fotbalového zápasu její použití celkem v 11 intervalech, a to jak ze strany domácích fanoušků, tak i ze strany příznivců hostujícího týmu," uvádí dále mluvčí policie.

Během každého úseku se použití pyrotechniky dopustilo hned několik osob najednou. "Na ustanovení osob, které se tohoto protiprávního jednání dopustily, nyní pracujeme. Po skončení utkání jsme zajistili následně dva fanoušky, kteří v Pražské ulici v Plzni použili pyrotechnické výrobky a kteří se tak dopustili přestupkového jednání," dodala Burešová.

Bezprostředně po ukončení zápasu, přestože pořadatel utkání opakovaně upozorňoval na zákaz vstupu na hrací plochu - před, při, a zejména po skončení utkání, vnikli postupně na hřiště fanoušci obou týmů. Nejprve se jednalo o fanoušky domácího celku a posléze i příznivce hostujícího týmu,  kteří se mezi sebou začali vzájemně napadat.

"Při organizaci utkání jsme postupovali v souladu se všemi doporučeními a pokyny pořadatele (FAČR) a vyvinuli v této oblasti maximální úsilí. Směrem k fanouškům jsme opakovaně komunikovali, že si nepřejeme jejich vstup na hrací plochu. Mrzí nás, že přes veškeré úsilí a vyvinutou snahu došlo na trávníku k násilí, které na fotbal nepatří a nechceme ho na stadionech vidět. Vnímáme zároveň, že celý fotbal musí toto řešit, aby se podobné scény v budoucnu již nikdy neopakovaly a povedeme v tomto směru interní kroky i ve vztahu k našim fanouškům," reagovalo na incident vedení klubu FC Viktoria Plzeň.

Situaci na hřišti musela řešit policie. "Jelikož pořadatelská služba nebyla schopna této situaci zabránit, a následně zajistit na hrací ploše veřejný pořádek, bylo po požadavku zástupce bezpečnostního manažera utkání rozhodnuto o nasazení našich sil. Úkolem několika desítek policistů z našich pořádkových jednotek i jednotek z dalších krajských ředitelství, včetně plzeňské zásahové jednotky, bylo kromě zajištění bezpečnosti osob, znovuobnovení veřejného pořádku i zmírnění eskalace nesportovního a nepřátelského chování a zabránění vzájemného fyzického napadání fanoušků," okomentovala mluvčí policie.

"Za velmi krátký časový úsek se nám podařilo, aby fanoušci byli opět na tribunách a nepohybovali a nepadali se na hrací ploše, čímž se situace na stadionu uklidnila a nedocházelo zde k dalším atakům mezi příznivci obou fotbalových celků," dodala.

S ohledem na fyzické napadení, kterého se dopustili na hrací ploše fanoušci plzeňského celku vůči příznivci z hostujícího týmu, zahájila policie úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Dále policie bezprostředně po ukončení fotbalového utkání zajistila celkem deset fanoušků, kteří se dopustili protiprávního jednání v rovině přestupků.

"Kromě potyček, vhazovali fanoušci na hřiště po ukončení zápasu nejrůznější předměty - od nápojových kelímků počínaje, přes toaletní papír či plastové židle konče. I těmito případy se samozřejmě zabýváme,  a to včetně vhození židle do studia České televize, které bylo zřízené přímo na místě," uvedla mluvčí policie s tím, že také dále došlo k poškození vybavení stadionu, škoda byla rovněž způsobena na 28 světelných panelech, které byly povaleny na zem. "V tomto případě vedeme trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci," říká mluvčí policie.

Zároveň policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu  založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka v souběhu s trestným činem výtržnictví. "Na tričku jednoho z fanoušků, jehož totožnost nám je již známa, byla zjištěna závadová symbolika," uvedla Burešová.

Během bezpečnostního opatření policie také dále řešila 19 dopravních přestupků, přičemž se jednalo především o  překročení nejvyšší povolené rychlosti nebo nevyhovující technický stav motorových vozidel.  "Zároveň se zabýváme i řešením případu na úseku omamných a psychotropních látek, kterého se měla dopustit skupinka tří mladistvých osob u hlavního vlakového nádraží," říká mluvčí policie.

Jak jsme uvedli výše, i nadále policie pokračuje ve vyhodnocení všech materiálů, které má k dispozici. "Monitorujeme i virtuální prostředí, abychom zjistili další případné projevy protiprávního jednání. Některé z případů, kterými se nyní zabýváme, mohou být následně s ohledem na zjištění nových skutečností právně překvalifikovány," uzavřela mluvčí policie Pavla Burešová.

Foto Hynek Sladký

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství