Tipy na jarní turistiku v Plzeňském kraji

23.02.2024 8:11

Zima se pomalu, ale jistě chýlí ke konci, období, kdy kolem nás byly k vidění zasněžené kopečky a vrcholky stromů, vystřídá jaro. Ze země začnou vykukovat sněženky, narcisky nebo krokusy, stromy začnou pučet, tráva se brzy bude zelenat. Na světě bude hned veseleji, už kolem nás nebude vše jen bílé, hnědé a černé, příroda rozehraje hru barev. Období jako stvořené k prvním výletům. Kam se vydat v Plzeňském kraji?

Pixabay (2)
Pixabay (2)Pixabay (1)

Foto Pixabay.com

Kde se Plzeňský kraj rozprostírá?

Než se pustíme do konkrétních tipů na výlety, je dobré si připomenout, kde se Plzeňský kraj vůbec nachází. Leží na jihozápadě Čech, v jižní částí bývalého Západočeského kraje. Sousedí na severozápadě s Karlovarským krajem, na severu s Ústeckým krajem, na severovýchodě se Středočeským krajem a na jihovýchodě pak s tím Jihočeským.

Velkou část kraje zabírá Plzeňská pahorkatina, na severovýchodě se nachází Plzeňská kotlina a ze Středočeského kraje sem zasahují Brdy. Nejdůležitějším chráněným územím je Národní park Šumava, nachází se zde chráněné krajinné oblasti Šumava, Český les, Brdy, Křivoklátsko, Slavkovský les, přírodní parky a maloplošná chráněná území. Když přijde na vodstvo, k vidění je několik jezer, konkrétně ledovcová Černé jezero, Čertovo jezero, Prášilské jezero, Laka a hrazené Odlezelské jezero, většinu území odvodňuje Berounka, další části pak Otava nebo Řezná.

Co v Plzeňském kraji stojí za vidění?

Už z výše uvedené přírodní charakteristiky kraje vyplývá, že míst, která stojí za návštěvu, je mnoho. Vybrat jich jen pár je složité, přesto vám pár tipů na místa, do kterých vám postačí nízké turistické boty a batoh se základním proviantem, dáme.

Tip první: Podívejte se na svět z ptačí perspektivy

Nedaleko obce Milínov se nachází vyhlídka Mariina Skála v podobě dřevěného vyhlídkového altánku, ke kterému vede několik schodů. Kdo je vyšlápne, ten bude odměněn nádhernými výhledy po okolí.

Víte, že dnešní vyhlídka je replikou té, která zde vyrostla v 19. století, ale v 50. letech minulého století byla zničena velkou vichřicí?

Tip druhý: Naučná stezka Hradišťský vrch

Jedna z nejstarších naučných stezek na Tachovsku tvoří s dalšími třemi kvarteto naučných stezek v okolí Konstantinových Lázní. Kromě už zmíněné naučné stezky Hradišťský vrch, která je dlouhá 5 km a její začátek je v Konstantinových Lázních na konci lázeňského parku, sem patří i NS Ovčí vrch, NS Ke Studánce lásky a NS Šipín. Ať už se vydáte na kteroukoli z nich, důkladně se seznámíte s blízkým okolím, krajinou i historií.

Foto Pixabay.com

Tip třetí: Plzeňské podzemí

Plzeňské historické podzemí je dlouhé 13 km a jde o jeden z největších komplexů podzemních prostor u nás. Vstup do něj je z původního právovárečného domu ve Veleslavínově ulici, ve kterém sídlí i Pivovarské muzeum, během prohlídky pak objevíte labyrint chodeb, studní a sklepů, a to za svitu baterek.

Tip čtvrtý: Čertovo jezero

Mezi další tipy na cestování po Plzeňském kraji patří rozhodně i návštěva Čertova jezera. To má ledovcový původ a nachází se v nadmořské výšce 1 030 m. n. m. Stejně jako Černé jezero patří mezi nejoblíbenější turistické atrakce, obě jezera jsou obklopena pralesovitým smrkovým porostem.

Víte, že Čertovo jezero jako jediné z šumavských ledovcových jezer patří k povodí Dunaje?

Tip pátý: Naučná stezka Kokotské rybníky

Začátek i konec stezky dlouhé 9 km je jen kousek od koupaliště v Nové Huti u Dýšiny a během procházky potkáte 11 zastavení s informačními tabulemi a odpočívadly. Součástí textů jsou hádanky pro děti i dospělé, takže se nebude nudit vůbec nikdo.

Tip šestý: S dětmi za zvířátky

Kdo se na jarní výlety vydává spolu s dětmi, tomu mohou přijít vhod i tipy, kam za zvířátky. Zoo Plzeň je jasná věc, kdo má ale rád menší, rodinnější místa, tomu můžeme doporučit například návštěvu Farmaparku u Toma v Ledcích u Plzně nebo přírodního parku Ždírecká Zoo u Blovic.

Zatímco v prvním jmenovaném uvidíte živá zvířátka a zúčastnit se můžete i komentovaného krmení, během kterého si sami zvířecí obyvatele i nakrmíte, v druhém jmenovaném jsou k vidění dřevěné a kovové sochy zvířat.

Tip sedmý: Zřícenina hradu Krašov

Na skalnatém ostrohu se nad levým břehem řeky Berounky jihovýchodně od Kralovic tyčí na strmém svahu přírodní rezervace Krašov a v ní zřícenina stejnojmenného hradu. Výchozím bodem pěšího výletu dlouhého asi 3,5 km je osada Rohy u obce Bohy, když dorazíte na Krašov, můžete si vychutnat úžasný pohled na řeku Berounku, přímo pod zříceninou pak najdete zachovalou skalní step.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT