České korunovační klenoty na Kašperku! Na hradě bude unikátní výstava

01.03.2023 17:37

Šumavský královský hrad Kašperk bude hostit výstavu jedinečných replik národního pokladu. České korunovační klenoty respektive jejich repliky budete moci vidět na Kašperku už letos v květnu.

česke korunovacni klenoty foto putovnivystavy_cz

Výstava replik českých korunovačních klenot proběhne na hradě Kašperk od 3. května do 30. června.

"Výstava bude zpřístupněna v západní věži hradu Kašperk. Dopolední termíny jsou vyhrazené pro žáky a studenty ZŠ a SŠ, odpolední termíny jsou přístupné široké veřejnosti a to vždy v 12:45, 13:30 a 14:30," uvádí se na stránkách hradu Kašperk.

České korunovační klenoty jsou národní kulturní památkou a patří mezi nejzajímavější korunovační klenoty na celém světě.  Originál exponátů je ale vystavován jenn příležitostně, zhruba jednou za 5 let. Návštěvníci pak čekají mnoho hodin v dlouhé frontě, aby měli možnost klenoty na malý okamžk spatřit. Proto je tu pro vás jedinečná putovní výstava, která návštěvníkům umožní do detailu pozorovat a prohlédnout si jejich mistrovské repliky.

Autorem znamenitých replik je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro paže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. O výrobu kopie královského žezla se postarali manželé Blanka a Matúš Cepkovi z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. O výrobu kopie Svatováclavského meče se postaral mečíř Patrik Bárta.

Zdroj foto: kasperk.cz - putovnivystavy.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT