Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 13:29

Nehoda nákladního a osobního vozidla v Klatovech

Na silnici 27 v obci Klatovy došlo k dopravní nehodě nákladního a osobního vozidla. Vozidla jsou mimo komunikaci. Na místě HZS, RZS a PČR.

Jaký vliv má barva oblečení na bezpečnost chodce v silničním provozu?

08.11.2022 8:13

Víte, na kolik metrů vidí řidič ve tmě chodce v modrém oblečení? Zopakujte si zásady pravidel bezpečného chování v silničním provozu.

Mlha v Plzni_foto QAP

Zhoršená viditelnost patří mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v tomto období. “Především cyklisté a chodci by měli v tomto období dbát na řádné osvětlení a vybavení reflexními prvky, pro řidiče nabývá na důležitosti dobrý výhled z vozidla a užití osvětlení, které reflektuje na aktuální světelné a klimatické podmínky. Řidiči, kteří zranili chodce, se často shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě,” uvedl Ladislav Beránek z oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

To, jak je chodec či cyklista oblečen, může ovlivnit mnoho. Vhodné oblečení a doplňky mohou zvýšit viditelnost a tím pádem prodloužit vzdálenost, ze které je chodec nebo cyklista viděn řidičem auta. “Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Reflexní materiály výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Člověk oblečený do oděvu s reflexními prvky je pro řidiče viditelný již na 200 metrů. Oproti tomu ve tmavém oblečení je vidět na pouhých 18 metrů, v červeném oblečení na 24 metrů, žlutém oblečení na 37 metrů a v bílém oblečení je vidět na 55 metrů. Přičemž právě vzdálenost vozidla od chodce je tím rozhodujícím kritériem, které ovlivní rozhodování i reakce řidiče,” popsal detailně Ladislav Beránek.

“Dlouhodobě je konec roku nejrizikovějším obdobím ve vztahu k počtu nehod s účastí chodců, kdy svou zásadní roli hraje právě jejich viditelnost či spíše neviditelnost v silničním provozu. V případě fatálních dopravních nehod, při kterých byl usmrcen chodec, převažují právě ty, ke kterým došlo za snížené viditelnosti. Svým zviditelněním dává chodec řidiči výrazně větší možnost včas a bezpečně reagovat na jeho pohyb ve vozovce,” uzavírá Ladislav Beránek.

foto ilustrační, graf BESIP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství