Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hlavu vzhůru! Meteorický roj Geminidy vyvrcholí za velmi příznivých podmínek

12.12.2023 10:39

Každoroční meteorický roj Geminidy má letos velmi příznivé pozorovací podmínky. Roj brzy vyvrcholí, v noci zazáří až 1000 meteorů.

Geminidy v zimě_ Petr Horálek

V průběhu roku můžeme pozorovat hned několik meteorických rojů, z nichž každoročně nejaktivnější jsou lednové Kvadrantidy, srpnové Perseidy a prosincové Geminidy. Právě poslední zmíněné budou vrcholit v následujících dnech.

Meteorický roj Geminidy má letos navíc velmi příznivé pozorovací podmínky. Čas maxima vychází dle odborníků na noc ze čtvrtka 14. na pátek 15. prosince, tedy v době, kdy nebude rušit svým svitem Měsíc.

„Pozorovat se vyplatí zejména v pátek 15. prosince mezi půlnocí a 4. hodinou ranní. V průběhu noci (hlavně tedy v časných ranních hodinách) zazáří na nebi daleko od měst produkujících rušivé světelné znečištění, až desítky meteorů v hodině. Za celou noc pozorovatel napočítá až 1000 meteorů,“ uvádí se v tiskovém prohlášení Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě a České astronomické společnosti.

Název roje Geminidy pochází od latinského názvu souhvězdí Blíženců, z něhož meteory po celou dobu aktivity roje zdánlivě vylétají. První zprávy o roji Geminidy pocházejí z roku 1862.

Geminidy mají letos velmi příznivé podmínky. Takže, pokud půjdete ve čtvrtek večer ven, nezapomeňte se podívat vzhůru, může se vám naskytnout zajímavá podívaná.

Nejlepší podmínky k pozorování však budou na místě, které je co nejméně rušené stromy či domy, především však co nejdále od světelného znečištění z měst (uvidíte tak i slabší meteory).

„Nejlépe se úkaz sleduje vleže – doporučujeme tedy nějaké lehátko či karimatku. Je však třeba nepodcenit mrazivé prosincové noci, takže se vybavte co nejteplejším oblečením, spacákem či několika dekami. Během prosincových nocí je také třeba počítat s možným výskytem inverzí. Dále už není třeba nic – meteory padají náhodně po celé obloze. Takže stačí upřít zrak do libovolné oblasti oblohy a čekat na záblesk prvního meteoru," uvádí vědci z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě a České astronomické společnosti.

Na další vhodné podmínky k pozorování roje Geminid si budeme muset počkat až do let 2025 a 2026.

 

Úvodní foto: Maximum Geminid v roce 2018 nad zasněženou chatou v Železných horách. Foto: Petr Horálek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství