Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Jezdíte na kole? Neporušujte zákon a nehazardujte se životem

23.04.2015 9:02

Oprášili jste po zimní sezóně kolo a vyrážíte opět na vyjížďky? Nezapomínejte na několik rad a povinností, které zvýší vaši bezpečnost na silnicích.

Teplé počasí vyhouplo milovníky cyklistiky znovu do pedálů. K nelibosti mnoha řidičů se to na silnicích cyklisty jenom hemží. Právě cyklisté by si v těchto dnech měli uvědomit svoji zranitelnost a své povinnosti spojené s udržením bezpečnosti na pozemních komunikacích.  Policie ČR proto bije na poplach a nabádá milovníky cyklistiky k maximální opatrnosti.

Právě cyklisté tvoří spolu s chodci a motorkáři nejohroženější skupinu pohybující se po sinicích. Jen za minulý rok se policisté Plzeňského kraje zabývali celkem 121 dopravními nehodami, kde byl cyklista jedním z účastníků nehody. Z uvedeného počtu nehod byli 2 osoby usmrceny, 4 lidé utrpěli těžké poranění a 111 osob bylo poraněno jen lehce. Ve 31 případech byl na vině alkohol v krvi účastníků nehody. „Cyklisté si mnohdy neuvědomují, že podle zákona o silničním provozu jsou účastníky provozu na pozemních komunikacích a musí tak znát a dodržovat všechna ustanovení tohoto právního předpisu, která se na ně jako na řidiče nemotorového vozidla vztahují,“ uvádí policejní mluvčí Hana Šteflová.

Na co si tedy dát při projížďkách na kole pozor a vyhnout se tak nepříjemné pokutě?

Helma: Nošení helmy je u nás povinné do 18-ti let. Starší osoby nejsou povinny helmu nosit. Ale vzhledem k tomu, že nejčastější smrtelné úrazy cyklistů jsou způsobeny poraněním hlavy, měli by i starší osoby nošení helmy dobře zvážit.

Jízda po chodníku: Pokud je vám více než 10 let, máte s ježděním po chodníku smůlu. Při vedení svého kola po chodníku nesmíte ohrozit kolemjdoucí. K projížďkám po městě jsou určeny cyklostezky, kterých najdete v Plzni a okolí hned několik. Cyklostezku jste povinni použít, pokud je na vaší trase oddělen pruh pro cyklisty.

Jízda po přechodu pro chodce: Při překonávání přechodu pro chodce nezapomeňte sesednout z kola. Přechod není určen pro jedoucí cyklisty.

Respektujte dopravní značky a světelnou signalizaci: I v případě, že neřídíte motorové vozidlo, jste dle zákona považován za řidiče a musíte dodržovat všechny zákony s touto činností spojené.

Předepsané osvětlení a reflexní prvky: Zejména za snížené viditelnosti se použití těchto ochranných prvků vyplácí. Za mlhy či deště se viditelnost podstatně snižuje a proto je lepší dodržovat pravidlo „vidět a být viděn“.

Alkohol a drogy ani za řidítka nepatří: Pokud se chystáte zajet si na kole „na jedno“, nechte raději kolo doma.

Mějte rozum: Velmi nebezpečným přestupkem je přidržování se jiného vozidla nebo venčení psa během jízdy na kole. Také nesmíte držet žádné předměty či zavěšovat na kolo jakékoli předměty, které by vám znesnadnily jízdu, nebo ohrozili ostatní účastníky silničního provozu.

Velmi častým a nebezpečným nešvarem je jízda ve skupinkách vedle sebe, kdy zabráni do konverzace přestáváte věnovat pozornost řízení a okolnímu provozu. Zrovna tak poslech hlasité hudby z vašich sluchátek vám na pozornosti nepřidá, právě naopak.

FOTO: ilustrační, www.plzenskonakole.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte