Znáte plzeňský projekt Vlídné WC? Měli byste. Může se to hodit

01.12.2022 7:34

Návštěvníci i obyvatelé města Plzně mohou bezplatně využívat toalety v restauracích v centru města a blízkém okolí. Projekt běží od roku 2016 a i nadále úspěšně funguje.

logo vlídné wc

V západočeské metropoli se pohybuje mnoho lidí. Když člověk musí, tak musí a kolikrát jsou veřejné toalety daleko. Tento problém řeší projekt Vlídné WC, který inicioval třetí městský obvod už v roce 2016. Podniky, které jsou do projektu zapojené, jsou označené speciální samolepkou a za úsměv vás bez problému nechají použít sociální zařízení. „Inspiraci před sedmi lety našel obvod v partnerském městě Regensburg, které je v podobném projektu zapojeno. Jeho základem je úspěšná spolupráce mezi městskou správou a místními majiteli restaurací,“ uvádí starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

Provozovatelé restaurací ale kromě spokojeného úsměvu člověka v nouzi získají i úlevu od města. Jedná se vlastně o vzájemný obchod. „Provozovatelé restaurací a kaváren, kteří jsou přihlášeni do projektu Vlídné WC, odvádí nižší poplatky za předzahrádky. To znamená, že místo pěti korun na metr čtvereční a den, platí koruny pouze dvě,“ vysvětluje místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek.

Vlídné WC mají například v kavárně Anděl (Bezručova 7), restauraci Plzeňka (Riegrova 7) nebo ve vinotéce Na Břehu Rhôny Plzeň (Bezručova 9). „Obvod nechal začátkem listopadu zkontrolovat, zda všechny restaurace dál o dohodu stojí, a zda jsou řádně označené. V současné době je do projektu zapojených 58 kaváren, barů a restaurací,“ uvedla Michaela Adámková, mluvčí MO Plzeň 3 s tím, že nedávná kontrola potvrdila, že všechny podniky, které se do projektu zapojily, fungují bez problémů.

Aktuální seznam najdete zde.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT