Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Lyžaři se už po padesáté rozloučí na Špičáku se starým rokem s pochodněmi v ruce

27.12.2022 14:21

Silvestrovská akce, které se účastní každoročně tisíce lidí, bude mít tradičně netradiční podobu. Na horách totiž není sníh a na lyžích to nepůjde. Jak se tedy lyžaři se starým rokem rozloučí?

Silvestrovský sjezd_Ski&Bike Špičák

„Dnes padlo kladné rozhodnutí ohledně tradičního rozloučení se starým rokem na nejprudší české sjezdovce Šance, které pořádá Horská služba na Špičáku ve spolupráci s lyžařským areálem Ski&Bike Špičák,“ informoval QAP v úterý 27. prosince Karel Samec, mluvčí Ski&Bike Špičák. „Skupina vybraných zájemců ji s pochodněmi v rukou kvůli nedostatku sněhu na této ryze přírodní trati jenom seběhne,“ řekl mluvčí.

Akce se v současné podobě koná od Silvestra roku 1972 (letos je to tedy 50 let).

Čtyřikrát byl úplně zrušen – dvakrát kvůli nedostatku sněhu a dvakrát kvůli covidu.

V roce 2006, kdy řádil orkán Kyrill, pak sešli jeho účastníci sjezdovku poprvé na botách.

Původ této tradice sahá už do roku 1948. V roce 1951 musela být kvůli vymezení tehdejšího hraničního pásma přerušena a obnovena byla znovu v zimě 1957. Tehdy se ale sjížděly jiné sjezdovky i úseky.

Oblíbená silvestrovská akce se naposledy konala v roce 2019 a i tehdy se svah sbíhal. Netradiční pojetí se díky nepřízni počasí tak pomalu stává tradicí. „Bez lyží a na botách se sjezd uskutečnil i roce 2019. Další dva ročníky 2020 a 2021 nedovolil covid. V minulosti se akce bez lyží konala i v letech 2006, 2015 a 2016. Botky tak místo lyží po svahu Šance kmitaly za posledních 50 let celkem 4 krát,“ vyjmenoval Karel Samec.

Noční zdolání nejprudší české sjezdovky Šance s pochodněmi v rukou se bude konat v sobotu 31. prosince. „Program akce začíná v 17 hodin pod dojezdem nejvíce strmého svahu, kde se sejdou lyžaři i další návštěvníci zdejších hor. Samotný sjezd, tedy letošní běh s pochodněmi začíná okolo 17:30 hodin. Připraveno je občerstvení, rozdělaný oheň, hudební produkce. Vyvrcholením večera bude zapálení ohně a velký ohňostroj. Po sjezdu budou mít děti večerní lyžování zdarma,“ zve na akci mluvčí areálu Ski&Bike Špičák.

Foto ilustrační FB Ski&Bike Špičák

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT